Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко)

КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
"ДА!" НА БЪЛГАРИЯ В ЕС И НАТО, "НЕ!" НА "ПЕТА КОЛОНА" НА КРЕМЪЛ
СУОБ "Мати Украйна" подкрепя евроатлантическия избор на България
София, 08 юни 2016.- В събота, 11 юни, от 11:00 в столицата (между администрацията на президента и сградата на Министерския съвет) ще се проведе митинг в подкрепа на членството на България в ЕС и НАТО и против "пета колона" на Кремъл. В него ще участва и украинската диаспора от София.
Пред "УБВести" Олена Коцева – лидер на Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна" (СУОБ), сподели: "В петък украинците по света, включително и нашата диаспора в Западна Европа, САЩ и Канада, ще излезят на улиците, за да протестират против руската агресия в Украйна и руските марионетки, където и да се намират те. Но ние, в София, решихме да се присъединим към българския митинг в събота, който има същите цели, както и нашите. Затова каня всички украинци, живеещи в България, да се съберем в центъра на София и да кажем нашето "НЕ!" на имперските апетити на Русия към България, към Украйна, към Европа и света. Да кажем "НЕ!" на агресията на Русия в Източна Украйна. Ние настояваме за незабавно спиране на военните действия в родината ни, за освобождаване на всички украинци, които Кремъл държи в плен и затвори!
Днес Русия води необявена война на украинската територия и на сирийската земя. Но къде е гаранция, че Москва няма да посегне и към други държави! Затова, ако светът не спре агресора, войната може да пламне и в други точки на Европа и света.
Днес българският президент Росен Плевнелиев говори в Брюксел. От високата трибуна на ЕС той заяви, че Крим е Украйна и Украйна е Европа. Ние му благодарим за тази категорична позиция по украинския въпрос. Същевременно украинците, живеещи тук, подкрепят евроатлантическия избор на нашата втора Родина - България. Нека рамо до рамо да покажем, че сме против настъплението на кремълската "пета колона"!(УБВести)


Снимка: Васил Жукивский. Украинци в България.