Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко)

КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
УКРАИНЦИТЕ В СОФИЯ ОТБЕЛЯЗАХА ДЕНЯ НА РОДНАТА ШЕВИЦА
София, 20 май 2016.- Вчера украинците в София, украинските дипломати, студентите-украинисти и българите – приятели на Украйна отбелязаха Деня на украинската шевица. Те се събраха около паметника на Тарас Шевченко в столицата (пл."Възраждане"), всички облечени във "вишиванка" – така по украински се казва шевица.
Освен това, събралите се рецитираха стихове на Тарас Шевченко (1814-1861) – украинският Христо Ботев, защото този празник почти съвпада с деня, когато през 1861 г. препогребват Шевченко в Украйна – в гр.Канив на брега на река Днепър (Кобзар почива в Санкт-Петербург). Най-малките участници в рецитирането бяха децата от Украинското неделно училище, ръководено от Антонина Якимова. "Днес ние отбелязваме и Деня на славянската писменост, - сподели пред "УБВести" пани Антонина. – Но на 24 май, както и миналата година, ще участваме и в празничното шествие заедно с всички българи".
Традицията украинците в един ден да облекат родната шевица стартира от 2007 г., когато студентите и техните преподаватели в гр.Чернивци масово излизат на улиците на града, всички облечени във "вишиванка". Вече следващата година празникът става общоукраински. По-късно към него се присъединява и многомилионната ни диаспора от Канада и САЩ до Австралия. През 2012 г., т.е. за 5-годишния юбилей на празника, на централния мегдан в Чернивци излизат над 4 хил. души в шевици, с което се поставя рекорд в книгата на Гинес. През 2015 г. президентът на Украйна Петро Порошенко издава указ, с който празникът на украинската шевица става официален и се отбелязва всеки трети четвъртък на май.
В България "Марш на украинската шевица" за първи път се организира през септември 2013 г. по инициатива на младежката организация на дружеството "Мати-Украйна". Тогава украинската диаспора и украинските дипломати се събират в София пред народния театър "Иван Вазов" и шествието изминава пътя към паметника на Тарас Шевченко на пл."Възраждане".(УБВести)

Видеорепортажът от проявата може да се види ТУКФоторепортаж от проявата на Богдан Стойко и Васил Жукивский

На горната снимка на фотографа Богдан Стойко: Валентина Драгулева - доайен на украинската диаспора, продължава да води практически занятия по украински език в Софийския университет "Св.Климент Охридски".


Снимка: Васил Жукивский. Посланикът на Украйна Микола Балтажи дойде с папионка, избродирана в стила на украинската шевица.


Снимка: Васил Жукивский. Антонина Якимова (отляво) - заместник-председател на дружеството "Мати-Украйна" открива тържеството.


Снимка: фотограф Богдан Стойко. Децата от Украинското неделно уличище заедно с учителката си Антонина Якимова рецитират Тарас Шевченко.


Снимка: фотограф Богдан Стойко. "Ще не вмерла України ні слава, ні воля..." Така започва химнът на Украйна.


Снимка: Васил Жукивский. Доайенът Валентина Драгулева подготвя млада смяна.


Снимка: Васил Жукивский. Украиночка.


Снимка: Васил Жукивский. Снимка за спомен.