БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Начало/Початок

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ СЬОГОДНI
БIЗНЕС - БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986

 

 

 

 

 

 

 Коментар

КУЧМА НАЗНАЧИ ОЛИГАРХ ЗА ШЕФ НА СВОЯТА АДМИНИСТРАЦИЯ
Киев, 13 юни 2002.- Президентът Леонид Кучма назначи Виктор Медведчук за шеф на своята администрация, съобщиха украинските медии. Според класацията от преди две години, Медведчук се смята за един от петте местни олигарси. Някои политолози твърдят, че пан Виктор може да бъде и следващ държавен глава на Украйна.
Виктор МедведчукВиктор Медведчук. Роден е през 1954 г. в Сибир. Зодия Лъв.
През 1990 г. е президент на Съюза на украинските адвокати. От 1994 г. работи за правителството и президентството. Лидер е на социалдемократическата партия (обединена). В предишния парламент е заместник-председател.
Един от учредителите на Украинската кредитна банка, "Футболен клуб "Динамо"-Киев" АД, международна адвокатска компания "BIM", промишлено-финансовия концерн "Славутич".
Доктор на юридическите науки. Заслужил юрист на Украйна. Чл.-кор. на Академията на икономическите науки на Украйна. Членува в Съюза на журналистите на Украйна.
Награден е с орден "За заслуги" ІІІ и ІІ степен и орден "Св.княз Володимир" ІV степен.

Политологът Микола Томенко смята, че с назначаването на Виктор Медведчук президентът иска да заздрави позициите на киевската група Медведчук-Суркис и да не допусне тя да се превърне в маргинална. На парламентарните избори през март социалдемократите спечелиха само 6% и имат в 450-местната Върховна Рада само 31 депутат.
Според друг анализатор - Михайло Погребинский, на Кучма е нужен политически мениджър. "Медведчук е добър организатор, умее да прави разумни компромиси, отлично е запознат с работа на парламента",- смята Погребинский.
"Очевидно, назначаването на Медведчук ще понамали апетита на хората на Виктор Юшченко да влязат в изпълнителната власт",- категоричен е Анатолий Гриценко от Центъра "Олександър Разумков". Той твърди, че опозиционните сили, най-вече "Наша Украйна" и коалицията на Юлия Тимошенко, ще бъдат принудени да преразгледат тактиката си на периода до 2004 г., когато ще се проведат президентските избори. Затова не е чудно, че според Виктор Юшченко назначаването на Медведчук не е конструктивен ход на президента.
Едва 11,2% от украинците подкрепят Виктор Медведчук, не го харесват 37%, твърдят от Центъра "Олександър Разумков". Ако президентските избори бяха днес, той щеше да спечели само 6,9%. Рейтингът на социалдемократа в Източна Украйна е 8,5%, в Централна - 8%, а в Западна - 2,7%.(БУВести)