Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
ИЗРАБОТВАНЕ
НА ЦЪРКОВНА УТВАР
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

ВЪВ ВЪРХОВНАТА РАДА СЕ ПОЯВИ "ОРАНЖЕВО" МНОЗИНСТВО
Докато политиците се боричкаха, в икономиката се случиха добри и не дотам добри неща
Киев, 22 юни 2006.- "Падна ми се голяма чест да обявя създаването на парламентарно мнозинство", - заяви Юлия ТимошенкоЮлия Тимошенко от трибуната на Върховната Рада. Подпис под коалиционния договор положиха 242 депутати от блока на Тимошенко, "Наша Украйна" на Виктор Юшченко и социалистическата партия на Олександър Мороз. Това означава, че те ще контролират малко над 54% от местата в парламента.
В опозиция остават партията "Региони на Украйна", получила на изборите на 26 март най-много гласове (32,14% - 186 депутати), и комунистите, едва прескочили 3-процентната бариера (3,66%. – 21 депутати).
Според коалиционния договор, Юлия Тимошенко става премиер, Петро Порошенко от "Наша Украйна" – председател на парламента, а социалистът Йосип Винский – първи вицепремиер. Общо се предвижда в новия кабинет блокът на Юлия Тимошенко да има 11 министри, "Наша Украйна" – осем, а социалистическата партия – 4 министри. Според поправките към конституцията, влезли в сила от 1 януари тази година, министрите на външните и вътрешните работи и отбраната се назначават от президента и те ще бъдат от квотата на "Наша Украйна".
Юлия Тимошенко за втори път ще стане премиер. За първи път тя оглави правителството през януари 2005 г. след победата на "оранжевата" революция, но през септември същата година президентът Виктор Юшченко я уволни, както се твърди, за прекалено администриране на икономиката. Сега Юшченко вече няма такива пълномощия, тъй като Украйна стана парламентарна република и премиер се избира и се освобождава от Върховната Рада. Но тогава държавният глава уволни и Петро Порошенко, който е бил секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) – много важен орган в системата на държавната власт в Украйна. Петро ПорошенкоГовори се, че тези две силни и амбициозни личности – Тимошенко и Порошенко, които на финансовите си "плещи" са изнесли "оранжевата" революция в края на 2004 г., не се понасят. Защото пан Петро като шеф на СНСО постоянно се е бъркал в работите на премиера пани Юлия и като близък към президента (той е кум на държавния глава) е говорил за нея какво ли не. Вчера, обаче, един от лидерите на "Наша Украйна" предложи "страните да седнат да пийнат по едно" и да загърбят старите грехове. В исторически план Украйна винаги е патила от боричканията между лидерите й, в което, между другото, винаги са били замесени западните и руските интереси.
Но доколко това управление, което мъчително се ражда вече три месеца, ще бъде ефективно за Украйна, сега трудно може да се каже. Някои експерти очакват то да се задържи не повече от няколко месеца, най-много до следващата пролет. Като пропукването на "оранжевата" коалиция може да се случи, например, по въпроса "за" и "против" НАТО, "за" и "против" продажбата на земеделска земя и т.н. Докато "Наша Украйна" и блокът на Юлия Тимошенко подкрепят прозападната ориентация и членството на Украйна в алианса, социалистите се дърпат. Компромисът, който трите страни са постигнали напоследък, е, че за НАТО ще се проведе референдум. Киев очаква да получи покана за НАТО тази есен (ноември) на срещата на върха в Рига, въпреки че една 25-30% от общественото мнение подкрепя влизането в блока.
Освен това, се смята, че президентът, който, де-факто, е бабувал на тази коалиция, не е имал друг изход, освен да се съгласи с премиер Юлия Тимошенко. В противен случай, влизайки в коалиция с партията "Региони на Украйна", която засега категорично отстоява руските интереси в Украйна, причастна е към дестабилизацията на политическата ситуация в Крим през този месец, ратува за въвеждане на руски език като втори държавен, Виктор Юшченко рискува да загуби подкрепата на електората си, да превърне Тимошенко в свой враг и народен герой същевременно и да не успее да спечели втори мандат, амбиции за което той има, за да може окончателно да реформира Украйна и да я откъсне от руското влияние.
Въпреки трудното раждане на парламентарното мнозинство и правителството и въпреки боричканията на политиците за постовете, животът в страната не е спрял. БВП от началото на годината се увеличи с 4% (само през май скокът е 8,5%), инфлацията през януари-май е 2,8%, преките инвестиции през първото тримесечие достигнаха $665 млн., като от 1991 г. те са $18 млрд. ($385 на всеки украинец), външният дълг е спаднал до $11,838 млрд. Средната заплата в страната е около 1000 грн., което прави 157 евро при цената на А-95 от под $1 и собственото селскостопанско производство.
Но има е невесели данни. През първото тримесечие износът е намалял с 0,3%, а вносът е скочил с 24,9% (отрицателното външнотърговското салдо е $743 млн. – само една година по-рано то е било плюс $1,6 млрд.). В газохранилищата е вкарано вместо 16 млрд. куб. м природен газ само 3 млрд., което, ако не се навакса, през зимата може да доведе до сериозна криза, още повече, че Русия продължава да размахва "газовата пръчка".
С една дума, както казва президентът Юшченко, "роботи вистачить усім", сиреч, "работа ще има за всички". Само "оранжевите" да не се карат за глупости, а "Региони" да бъдат конструктивна, проукраинска опозиция, а не "пета колона" на Московия, където от демокрацията не остана почти нищо.(УБВести)

 


УКРАИНЦИТЕ ИСКАТ ЗА ПРЕМИЕР ИЛИ ЯНУКОВИЧ, ИЛИ ТИМОШЕНКО>>>