Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 

КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"?
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Избори'2004
БИВШ ЗЕК ПО ПРЯКОР ХАМ СЕ КАНИ ДА УПРАВЛЯВА УКРАЙНА?
Речник: зек - съкращение от руската дума "заключенный", сиреч затворник; хам - от руски на български се превежда като нахалник, грубиян, простак

На нашия сайт за сегашния премиер на Украйна и кандидат-президент Виктор Янукович има следната кратка справка:
Виктор ЯнуковичВИКТОР ЯНУКОВИЧ
Премиер на Украйна от ноември 2002 г.
Роден е през 1950 г. в гр.Енакиево, Донецка област. Като дете остава сирак. Израства в детски дом. Бил е криминално проявен (през 1968 г. е осъден, наказанието излежава в колонията за непълнолетни; през 1970 г. отново е осъден за побой).
Завършва техникум, а после и институт. Има висше инженерно образование. Кандидат на икономическите науки.
Работи в областта на автомобилния транспорт. От 1996 г. е в системата на областната държавна администрация в Донецк. От май 1997 г. е губернатор на Донецка област - един от най-мощните райони в страната. В региона си се ползва с голямо влияние и авторитет.
Виктор Янукович е седмият премиер при президента Леонид Кучма, дошъл на власт през 1994 г., и е десетият премиер на независима Украйна. Твърди се, че Янукович има подкрепата на Москва. Представител е на т.н. донецки клан.
През април 2003 г. е избран за лидер на партията "Региони на Украйна".
През март 2003 г. рейтингът му е само 6,2%.
Женен е. Съпругата му Людмила е домакиня. Имат двама сина: Олександър е лекар-стоматолог, а Виктор - студент.

На 31 октомври в Украйна ще се проведат президентски избори. Социолозите казват, че измежду двайсетината кандидати с най-много шансове да се класират за втори тур (21 ноември) са Виктор Юшченко от опозицията и Виктор Янукович, подкрепен от властта. Според едни проучвания, президент ще стане Юшченко, според други - Янукович. И в Украйна социологическата наука се изложи. Добре, че от 15 октомври нататък публикуването на сондажи, свързани с изборите, е забранено.
За Виктор Юшченко "БУВести" като че ли пишат повече, отколкото за конкурента му. Затова решихме да ви запознаем по-отблизо и с другия фаворіт - Виктор Янукович. За целта взехме материала "Съдимостите на Янукович", излъчен от украинската телевизията "5 канал" и поместен на сайта "Украинска правда"
Апропо: почти 60% от украинците знаят, че техният премиер е бивш затворник. Знае това и бившият кагебист - руския президент Владимир Путин. И вероятно неслучайно той даде подкрепата си за Янукович, като го посрещна и сложи до себе си в резиденцията около Москва. А в самата Москва с разрешение свише се проведе един фарс - конгресът на украинците, живеещи в Русия. Делегатите, разбира се, подкрепиха кандидатурата на Янукович за бъдещ президент на Украйна. "БУВести" се свързаха с някои лидери на украинците в Русия и оттам ни отговориха, че този конгрес няма нищо общо с 80 официални украински организации в Руската Федерация. Накратко, става дума за постановка.
Но да се върнем към материала на "Пети канал" и "Украинска правда". Представяме го в превод от украински (и руски, тъй като някои герои говорят на руски), за да се види, каква личност, вероятно, ще управлява Украйна през следващите 5 г. Какъв е политикът Янукович, вече горе-долу е ясно. Според него, Украйна няма нужда нито от НАТО, нито от ЕС, а руският език трябва да стане втори държавен и украинците да имат двойно гражданство с Русия, т.е, западният вектор във външната политика изчезва изобщо.

"СЪДИМОСТИТЕ НА ЯНУКОВИЧ"
Киев, 15 октомври 2004.
Виктор ЯнуковичЧовек, който претендира да заеме висш държавен пост, според законите, трябва да запознае избирателите си със своята биографията. Да разкаже истината. Такова е изискването. Това изисква и моралът.
Ето две автобиографии, написани от Виктор Янукович. Първата е от 18 ноември 2002 г. Янукович като кандидат-премиер я внася в парламента. Бъдещият министър-председател на Украйна пише:
"През 1968 г. като малолетен бях осъден и изпратен в колония за непълнолетни... През 1970 г. бях осъден за нанасяне на средна телесна повреда."
През лятото на 2004 г. Янукович решава да стане президент и на 5 юли внася в ЦИК друга своя автобиография. Там няма нито ред за присъдите.
Та къде той е написал истината? Между написването на двете автобиографии е изминала само година и половина. Какво крие Виктор Янукович? На народните депутати той съобщава, че е бил съден, а на народа - не иска.
Виталий Хованский, съдия, през 1978 г. оправдава Виктор Янукович: "Той трябваше да пише "неосъждан", "неосъждан", "неосъждан" - навсякъде. На всеки ъгъл, ако искате. А той говори - бях осъден. За какво?"
Конституцията на Украйна гарантира на всеки гражданин тайната на личния живот. Но когато става дума за държавници от най-висш ранг, някои факти от личния им живот не могат да се крият от обществеността. Още повече, че става дума да ръководител на държавата. Той трябва да бъде кристално чист. А тук се говори за присъдите, макар и после отменени.
Но може би правосъдието е сгрешило, може би става дума за грешки на младостта? Може би. Обаче украинските граждани трябва да знаят истината.
Ние се опитахме да я изясним.
Виктор Янукович превзе властта изненадващо. Почти неизвестният функционер от обкръжението на Ринат Ахметов (според полския в."Впрост" - най-богатият украинец, според класацията на в."Впрост", за една година увеличи капитала си двойно и сега притежава $3,5 млрд. б."БУВести) през 1997 г. с президентски указ е назначен за губернатор на Донецка област. След няколко години т.н. донецки клан става особено влиятелен в държавата.
През пролетта на 2002 г. кланът допринася съществено за победата в Донбас на подкрепената от властта коалиция "За единна Украйна". През ноември същата година губернаторът Янукович става премиер на Украйна. Минават още година и половина и с неимоверни усилия властта се стреми да го направи президент на страната.
Но с издигането в кариерата се изяснява, че в биографията на Янукович има петно.
Володимир Бойко е журналист от Донецк. През 2002 г. заради публикации, свързани с разследването на престъпния бизнес на местните величия, е хвърлен зад решетките. Там той научава за присъдите на Янукович. След като излиза на свобода, журналистът споделя това.
Володимир Бойко, журналист: "След като излязох от затвора, в "Украйна криминална" се появяват моите затворнически репортажи, там имаше и информация за това, че нашият губернатор е бил съден, тогава знаех, че само веднъж. Реакцията беше бурна. Ръководството на областта недоволстваше, караха ме да пиша опровержения, натискаха и мен, и Елцов (главен редактор на "Украйна криминална" - б."БУВести).
Бойко научава, че самият Янукович е искал да се разправя с него. Обкръжението на губернатора полага огромни усилия, за да убеди обществеността, че Виктор Янукович никога не е бил съден. Но когато той става кандидат-премиер, всичко излиза наяве - има криминално минало, но присъдите са отменени. За известно време хората забравят за това минало.
През 2004 г. стартира президентската надпревара. Имиджмейкърите (политически технолози, като двама от тях са от Русия - б."БУВести") на Янукович разбират, че фактът за присъдите може да бъде използван от конкурентите, и решават да действат изпреварващо. Не отричат нищо. Но започват да "избелват". Пресслужбата на премиера събира група журналисти и я закарва в Донецк, където миналото на Янукович се представя горе-долу така - момчето е сирак, на млади години попада в лоша компания, съден е, но несправедливо.
Да, ама не. Оказва се, че материалите от наказателното дело, по които по-късно е направено заключението за невинността на Янукович, изчезват по тайнствен начин. Най-напред на журналистите се поднася официалната версия на Донецкия апелативен съд, който през 1978 г. уж е отменил присъдите на бъдещия премиер. Съдията Олександър Кондратиев кратко съобщава, че първата криминална история се е случила през 1967 г.
Олександър Кондратиев: "Според постановлението, на 29 октомври 1969 г. потърпевшият Совенко заедно с приятелката си, бидейки много пияни, се срещат с осъдените Целковский, Маслов и Янукович. Целковский, а после и Маслов нанасят побой на потърпевшия и му взимат някои лични предмети".
Тогава Янукович живее в много опасен район на гр.Енакиево - Пивновка, където отделните групи изясняват отношенията помежду си с побои. Юрий Целковский е осъден заедно с Янукович и с гордост си спомня младостта си.
Юрий Целковский: "Бяхме доста оправни - целият град беше наш..."
Лидия Брагина, съученичка на Виктор Янукович: "Побоите бяха страшни. Една улица срещу друга, едно селище срещу друго".
Аркадий Олексийчук, живее в Пивновка: "Всички се страхуваха от нашия район. Тук живееха главатарите. Тук докарваха крадените шапки (става дума за модните в бившия СССР шапки-ушанки от скъпа кожа - б."БУВести")".
Журналистите ги убеждават, че невръстният Янукович е жертва на лошите обстоятелства. Озовава се не там, където трябва. А после поема вината на другарите си.
Юрий Целковский, съден по първото дело на Янукович: "Следователят казва, Виктор е млад, малолетен, няма да му дадат много. А аз току-що бях се оженил, имах бебе на 6 месеца. Казвам, Витя, поемай вината върху себе си!"
Ганна Зогонова, първата учителка на Виктор Янукович: "Всичко стана случайно. Той не е участвал в тези неща. Ако е попаднал, то е против волята си. Той е невинен. Така го разбираме ние. Горда съм, че съм възпитала такъв ученик".
Но някои обстоятелства ни карат да се съмняваме в официалната версия. През 1967 г. правосъдието е било друго. Освен от енакиевския народен съдия, съдбата на непълнолетния Янукович се решава и от трима съдебни заседатели. Малко е вероятно в такова градче, като Енакиево, четирима души да искат да пречупят живота на едно момче, ако то е невинно и тихо.
Дмитро Радков, преподавател на Янукович в минен техникум: "Трима, включително и Янукович, бяха задържани направо по време на час. Казаха ни, че са отнемали шапки на хората".
О.Олийник, директор на минен техникум през 60-те години: "Като че ли е било свързано с жените, отнемали са шапките... Да, с жените и шапките. Делата вървяха успоредно".
По онова време в Енакиево се случи една случка със стрелба в трамвай. Разказват, че там също е бил замесен Виктор Янукович.
Аркадий Олексийчук, живее в Пивновка: "Казват, че стрелбата е станала в трамвай... Като че ли са се скарали при подялбата на шапките..."
Янукович влиза зад решетките. Най-напред се озовава в колонията за непълнолетни. Но след като излиза оттам, не се задържа дълго на свобода. Той отново е съден и присъдата излежава в истински затвор.
Олександър Контрадиев, съдия в Апелативен съд в Донецка област: "Янукович е осъден за това, че на 16 септември 1969 г. заедно с осъдения Бубир пребива гражданина Пантелеенко, като на потърпевшия е причинена средна телесна повреда".
Тези, които са наети за "избелят" биографията на Янукович, искат да представят този инцидент като банална битова свада и че Виктор Федорович се застъпи да девойката. Свидетел на историята Олександър Мартиненко казва, че всички тогава бяха пияни.
Олександър Мартиненко: "Бубир заедно с Демян, яко натряскани, почнаха да закачат една девойка. Виктор им казва, Гена, престани. Тогава Гена се нахвърли на Витя. Витя го блъсна и той падна. Демян, поклащайки се пиян, се обръща към Бубир: "Е, намери си майстора!". Стана сбиване..."
Според съда, потърпевшият получава средна телесна повреда. Но когато започва съдебното разбирателство, главният свидетел - девойката, не се явява.
Изнасилването в СССР се е смятало за едно от най-тежките престъпления. За него са давали 15 г. затвор, но при условие, че има оплакване от потърпевшата.
Виталий Хованский, съдия, оправдал Янукович през 1978 г.: "Какво ли не се говореше, че Янукович е бил съден уж за изнасилване или убийство. Измислица е всичко. Главното е, че през 1978 г. той е оправдан".
В Юнком - предградието на Енакиево, много добре помнят Виктор Янукович.
Този човек (вероятно, не иска да се представи - б."БУВести) разказва, че Янукович е бил рекетьор и често взимаха пари от сина му. Но не желае камерата да го показва, защото се страхува.
Анонимен жител на Юнком: "Та нали е отнемал пари от сина ми! Повече няма да говоря. Наскоро тук бяха едни мутри... Агитираха за Янукович. Казах, че за крадец няма да гласувам. Заплашваха след това, казват, за бой плачеш".
Изплашен е не само този жител. Целият район обеща да мълчи за криминалното минало на Янукович.
Анонимен жител на Юнком: "Познавам един, който заедно с него е изнасили девойката... Но той също е предупреден... Иначе - от петия етаж с главата надолу заедно със семейството..."
Както и да е, Виктор Янукович е осъден за втори път, но вече за 2 г. лишаване от свобода. Излиза от затвора през 1972 г.
От тази дата в живота на два пъти осъждания младеж настъпва рязка промяна. Казват, че година по-късно Янукович дори заминава за Франция в състава на съветската група за ралито Монте-Карло. За СССР това е уникален факт - да си със съдимост и да те пуснат в капиталистическа държава! Дори за неосъждан беше трудно за мине проверката в КГБ. Е, да, имаше два начина да се уредиш: да си с добри познанства или да сътрудничиш на органите.
През 1972 г. за Донецка област заминава екип киевски криминалисти, за да се бори с престъпността там. Един от тях е сигурен, че тогава "се запознава" с Виктор Янукович.
Бивш служител в МВР: "Бяхме 35 души и трябваше да подсилим Донецка област... В престъпния свят бяхме наричани "тихари". Вършихме цялата черна работа... Веднъж в една къща по време на грабеж арестувахме няколко души.
- Бяха ли са въоръжени?
- Да. Оказаха въоръжена съпротива. Нож и пистолет ТТ. Високият имаше нож...
- Помните ли, как се казваше?
- Да, помня. Запомних даже прякора му - Хам. Хванахме ги със злато..."
Пред нас този бивш служител на МВР се легитимира. Но ние не можем да покажем лицето му, защото това може да му струва живота.
Бивш служител в МВР: "Става дума за Янукович, запомних това име. Познах го, когато парламентът го избираше за премиер... Когато го арестувах, викаше: "Като се издигна, ще те вкарам в пандиза!" Заплашваше. Сега казват, че е доктор на науките. Какъв доктор е той! Може би в престъпния свят е доктор. За първи път беше осъден за изнасилване... Беше непълнолетен... Категорично твърдя, че лично арестувах този човек!"
Кой знае, може би служителят греши и задържаният е бил друг човек, а не сегашният премиер. Може би някой друг Хам. Но след това интервю наш източник в Службата за сигурност на Украйна ни съобщи, че в службите знаят за това интервю и ще търсят заснетия материал, а така също интервюирания.
Но както казахме, 1972 г. е преломна в живота на нашия герой. Тогава той се задомява. С бъдещата си съпруга Людмила Виктор Янукович се запознава в края на 1969 г., после, както е известно, излежава присъдата, и през 1972 г. младите се женят. В Енакиево твърдят, че тогавашният председател на местния съд е бил роднина на съпругата на Янукович.
През 1973 г. Енакиевският съд, който преди това два пъти "несправедливо" осъжда Виктор Янукович, го оправдава. И вече като човек без присъди той е назначен за директор на автобазата в предприятието "Орджоникидзевъглища". Кандидатства за КПСС и, за учудване на мнозина - човекът все пак е бил осъждан, става партиен член.
Евген Старченко, секретар на Енакиевския градски комитет на партията през 70-те: "Да, бил е осъждан и какво от това? Кой не е грешил на младини? Крал шапки или не, не знам. В края на краищата, гледахме, как работи, дали е човечен".
През 1978 г. Донецкият апелативен съд реабилитира Виктор Янукович. Уж е било по молба на Георги Береговой - летец-космонавт, Герой на Съветския съюз и депутат във Върховния Съвет на СССР.
Виталий Хованский, съдия, оправдал Виктор Янукович през 1978 г.: "През цялата ми професионална дейност не съм имал друг такъв случай, като делото на Янукович, - от толкова високо ниво да ходатайстват!"
След тази реабилитация от архива безследно изчезват документите за присъдите на Янукович. Не само материалите от наказателните му дела, но и самите присъди.
Странна метаморфоза претърпява Виктор Янукович - от затворник-рецидивист той се превръща в успешен номенклатурен работник. Но може би пребиваването му зад решетките ще ни помогне да разберем това преобразяване? Уви, тази тема, както всичко, свързано с криминалното минало на кандидат-президента от властта, е в "зоната на здрача".
Но, се знае, там, където има тайни, процъфтяват митовете. Сега едва ли не всеки украински затвор иска да се нарича "малка родина" на премиера ни. Обаче жителите на две градчета могат да се гордеят, тъй като именно там се е превъзпитавал Виктор Федорович. И напълно сериозно предлагат в местните затвори да се сложат паметни плочи.
Дубно (Ривненска област - б."БУВести") е градче с богата история. Тук размахват сабите си персонажите на Гогол и реалните казаци, тук воюва Украинската въстаническа армия (по време на Втората световна война - б."БУВести"). След като Янукович стана премиер, местната преса оповестява, че именно в тяхната детска колония е излежавал присъдата си непълнолетният Виктор. От 1968 г. в това заведение превъзпитават осъдените за тежки престъпления - убийства, изнасилвания, грабежи.
Анатолий Оберемко, служител в детската колония в Дубно през 60-те: "Говори се, че той е бил тук. Направихме проверка, - не, като че ли не е той".
Този извод се прави въз основа на това, че в заведението няма картон с фамилия Янукович. Но се допуска, че картонът може да е бил иззет.
Анатолий Оберемко, служител в детската колония в Дубно през 60-те: "Дори началникът на колонията не може да го стори на своя глава. Само ако има нареждане отгоре. Макар че се съмнявам".
Друго градче, претендиращо да се прослави покрай Янукович, - е Кременчук (Полтавска област - б."БУВести"). Предложението да се сложи паметна плоча върху местната детска колония е официално регистрирано.
Валерий Труханов, общественик в Кременчук: "Да, ние издигнахме тази инициатива..."
Но и в Кременчук нямат картон с името на Янукович. Това съобщи началникът на колонията в отговор на запитването на местните журналисти.
Обаче най-вероятно именно тук е излежавал присъдата си Виктор Янукович. Микола Московченко от гр.Смила твърди, че два пъти е "лежал" заедно с Янукович. Най-напред в Кременчук, а после в Енакиево, в зона №52.
Микола Московченко: "Кога се сетих за него - когато стана премиер, и започна да говори. Гледам и си казвам, о, брато, ние с теб заедно сме търкали наровете".
За Янукович от времето на колонията в Кременчук Московченко помни малко. Помни, че там сегашният премиер е бил "бугор", т.е. бригадир на отряд. И е сътрудничи на администрацията.
Но в зона №52 Микола Московченко по-отблизо се запознава с Виктор Янукович.
Микола Московченко: "Веднъж сме имали конфликт... Той като хвана леглото - ей така го огъна... Към него никой не е имал претенции... Като че ли беше под някаква закрила"
Под каква закрила е бил Янукович в зоната? Какви отношения е имал с престъпния свят и, може би, със спецслужбите? Отговорът на тези въпроси се съдържа в наказателните дела, навремето повдигнати против сегашния ни премиер. А делата ги няма. Но къде са те? С този въпрос депутатът Григорий Омелченко с официално питане се обърна към Янукович. Но той не отговори, само заяви, че темата за неговите присъди е затворена.
Въпросите, обаче, остават.
В Украйна се говори, как един кандидат-президент се е нахвърлил върху военен ветеран заради букет от бели лилии. Но откъде този възрастен човек може да знае, че в престъпния свят лилията е знак за оскърбление?!
Говори се също така, че един държавник уволни бодигарда си, тъй като горкият е бил хванал шефа си за кръста, за да не падне при слизане от самолета. Научихме, че в зоната някой да те хване за талията - е оскърбление.
Е, какво ли не говорят злите езици...
(С незначителни съкращения)

 

 


ЗАМЕРВАТ С ЯЙЦЕ ПРЕМИЕРА ВИКТОР ЯНУКОВИЧ, ТОЙ ПАДА>>>

УКРАИНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ>>>

ВИКТОР ЮШЧЕНКО И ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО НАПРАВИХА ПРЕДИЗБОРНА КОАЛИЦИЯ "СИЛАТА НА НАРОДА">>>

ПОЛИТИЧЕСКИТЕ УБИЙСТВА В УКРАЙНА ПРЕЗ ХХ ВЕК>>>