УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998

ИЗБОРИ-2019: «ИЛИ ПОРОШЕНКО, ИЛИ ПУТИН», ИЛИ - «ИЗБИРАМЕ ЮЛЯ, ПОЛУЧАВАМЕ ПУТИН»
Коне посредата на реката не се сменят! Такава поговорка имат и украинците
София, 04 февруари 2019.- «Ако не изберем Порошенко, при всички други варианти получаваме Путин», обобщават някои украински експерти. Е, това може би е малко преувеличено и намирисва на пропаганда за един кандидат. Защото, например, при избиране за президент на Руслан Кошулинский, зад котого стоят всички националисти, за никакъв Путин не може да се говори. За нашите патриоти Русия е враг №1. Но пан Руслан има подкрепа на по-малко от 2% от допитаните.
По-скоро става дума за първата тройка претенденти – Володимир Зеленский, Петро Порошенко и Юлия Тимошенко. Именно в тази последователност ги подреждат допитаните сега, ако се вярва на съвсем прясната социология. А как ще бъде на 31 март т.г., когато ще се проведат редовните президентски избори, ще видим.
Володимир Зеленский (роден през 1978 г.) е юрист, но като такъв никога не е работил. Неговият управленски опит е на ниво фирма. Той е украинският Слави Трифонов. На един от украинските ТВ канали, финансирани от олигарха Игор Коломойский, води хумористичното шоу «95 канал». Шоуто по-скоро не е проукраинско, в него преобладава руски език, то е считано за «хомосоветикус», всичко украинско е представено като «шараварно» (танци-манци), гротескно, дори дебилно, без никаква любов към Отечеството. Самият пан Володимир не отрича, че предпочита да говори на руски, защото мисли на руски, а иначе украински език уж знае. Зеленский е готов да падне на колене пред Путин, само и само войната в Донбас да спре. Крим за него не е на дневен ред.
Особено популярен пан Володимир е станал след продуцирания от него сериал «Слуга на народа», в който той играе ролята на провинциален учител, по волята на съдбата станал президент на страната. Вероятно, шоуменът си е повярвал и с парите на г-н Коломойский е тръгнал да се бори за най-висшия пост в държавата. Още повече, че олигархът е в конфликт с Порошенко, който в зората на руската агресия (през 2014 г.) го е назначил да усмирява сепаратистите в Днипропетровска област (с което губернаторът се е справил блестящо), а после го е уволнил.
Предлопага се, че Володимир Зеленский ще обере протестния вот, защото едва неотдавна е регистрирал партията си «Слуга на народа» и няма никакви структури по места, няма и екип. Той е абсолютен плод на Негово Величество Телевизора. Оттук е и неговият рейтинг, който е най-висок в момента – 23%, според авторитетните в Украйна социологически агенции - център «Социс», Киевски международен институт по социология и център «Разумков».
Но Зеленский едва ли ще се класира за балотаж. Там ще се срещнат, най-вероятно, действащият президент Петро Порошенко и Юлия Тимошенко. Той засега има 16,4%, а тя – 15,7%.
Юлия Тимошенко (родена през 1960 г.) е опитен играч на украинската политическа сцена. Има добре структурирана и дисциплинирана партия - «Баткившчина» («Татковина»). Но нейният електорат са средни и малки населени места и то предимно в Централна Украйна. В големи промишлени и култкурни центрове тя не е популярна.
Пани Юлия, която през 90-те се занимава с природен газ, най-напред е «газова кралица» и приближена до тогавашния премиер Павло Лазаренко (един корумпиран тип, избягал от Украйна с над $100 млн. и после съден в САЩ), вицепремиер при президента Леонид Кучма и два пъти премиер при Виктор Юшченко (през 2004 г. заедно организират Оранжевата революция), но е уволнена и от двамата. През 2008 г. Тимошенко води секретни преговори с Виктор Янукович, когато той е премиер, а Виктор Юшченко е президент («два Виктора – единна Украйна!»), за създаване на коалиция и чрез конституционни промени да си поделят властта – Янукович да стане президент, а тя – премиер, и двамата да се избират не от народа, а от парламента. Но съзаклятието се проваля. През 2010 г. пани Юлия се кандидатира за президент и на втория тур през зимата на 2011 г. губи от Виктор Янукович и то само с някакви си 3%. Веднага след това тя е осъдена за лоши газови договори с Русия (помните ли януари 2009 г. и София без парно, когато Русия спря газ за Украйна и цяла Европа?) и е осъдена на 7 г. На свобода излиза едва през 2014 г., когато в Киев пламва Майдан, а Янукович бяга в Русия.
В сегашната си програма лейди Ю. обещава да преобрази Украйна с нова конституция, с нов икономически курс, а заплатата да стигне $1000 (в момента тя е малко над $300). И си дава само 100 дни, през които украинецът да усети промяната. В противен случай обещава веднага да си тръгне. А да не звучи толкова популистко, пани Юлия добавя, че във външнополитическата сфера ще продължи сегашния курс - към ЕС и НАТО, което (НАТО) трудно се връзва с «мир с Русия на всяка цена», както говори Тимошенко. Та цената е точно това – да останем в руската сфера на влияние, да забравим анексията на Крим, 1,5 млн. бежанци от Донбас, 12 хил. убити нашенци за почти пет военни години и разруха, да загърбим Европа!
Тимошенко, както и Зеленский, са удобни за Москва партньори. И в Кремъл не го крият. Там са пределно ясни: който и да е, само да не е Порошенко, към когото руският президент Путин има лична неприязън. Докато към Тимошенко, да не говорим за Зеленский, такова отношение няма. Когато лейди Ю. е била за втори път премиер, заедно с Путин, те публично са отправяли остри шегички по адрес на тогавашния държавен глава Юшченко. А и в Москва имат компромат против Тимошенко. Вече стана дума за газовата епоха в биографията й. Та тогава, във връзка с някаква сделка за стройматериали, тя е дала рушвет в размер на $500 хил. на един високопоставен руски военен. Последният е бил разобличен и осъден, а лейди Ю – обявена от руските власти за международно издирване, но после проблемът е бил потулен, а Тимошенко е останала цялата «в бяло». Но, както се знае, при руснаците «никто не забыт, ничто не забыто».
Петро Порошенко (роден през 1965 г., в Болград, между другото) стартира предизборната си кампания на 22 януари – в деня, когато страната почита паметта на героите от Крути. Става дума за 500 младежи, които край гара Крути (130 км от Киев на север) през януари 1918 г. тръгнали да се бият с 5000 болшевишка армия на полковник Муравьов, за да отстояват независимостта на Украинската Народна Република. Затова в словото си Порошенко е начертал героичния път на Украйна «От Крути до Брюксел»..
Казват, че първоначалното лого на кампанията на Петро Порошенко е било «Армия, език, вяра». Но после някой го посъветвал да наблегне върху социалния аспект, ако иска да спечели. Не че не е важно да укрепваме армията (войната продължава), да наблягаме върху украинското (декомунизация и дерусификация) и чрез вярата да се сплотяваме (особено сега, когато вече имаме своя автокефална православна църква). Просто украинците са се уморили от бремето на реформите и войната, стоварило се върху тях през последните пет години. Главният ни враг е бедността. Така се появява ново лого: «Благополучие, сигурност, ред».
Какво предлага Петро Порошенко? Чрез привличане на инвестиции да развива следните пет сектора: АПК, IТ, машиностроене, туризъм и логистика. Според президента, ние ще навлезем в четвърта индустриална революция. Той се надява, че с Русия, която стои зад сепаратистите в Донбас, с помощта на международните ни партньори ще бъде сключен «студен», но все пак – мир.
Петро Порошенко поиска от избирателите да му дадат още един мандат, за да:
- продължи да работи за европейска и евроатлантическа интеграция;
- отстоява нашата независимост.
Той обещава през 2022 г. много от евростандартите да станат реалност в Украйна, а през 2023 г. да започнем процедура за членството в ЕС и НАТО.
Някой може да попита: а какво е направил през първия си мандат, че да иска втори? От екипа на Порошенко отговарят:
- спряна ли е руската агресия в Донбас? Да!
- имаме ли нова и силна армия? Да!
- създадена ли е международна антируска коалиция? Да!
- работят ли санкциите? Да!
- факт ли е децентрализацията вътре в страната? Да!
- имаме ли безвизов режим с ЕС? Да!
- получихме ли Томос за автокефалия на църквата ни? Да!
Към момента на написване на тези редове ЦИК е приема документи от 89 (!) кандидати за президент на Украйна. Но кой все пак ще стане държавен глава? На този въпрос, според горепосочените социологически агенции, 20,5% от украинците отговорят – Петро Порошенко, 19,9% - Юлия Тимошенко, 10,8% - Володимир Зеленский, и това е при очаквана избирателна активност 80%. Някои казват, че, въпреки огромен брой кандидати, украинците нямат голям избор: «Или Порошенко, или Путин», или - «Избираме Юля, получаваме Путин».
Все пак има надежда, че в ситуацията, когато врагът е пред прага ни (48-хилядният руски военен контингент вече се намира до нашата граница), украинецът прояви мъдрост, чувство за отговорност и самосъхранение и няма да експериментира както със себе си и семейството си, така и с държавата си. Коне по средата на реката не се сменят! (УВести)

ПЕТРО ПОРОШЕНКО В СОФИЯ: "СЛАВА НА БЪЛГАРИЯ, СЛАВА НА УКРАЙНА"
Фото и видеорепортаж