КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ВСЕЛЕНСКА ПАТРИАРШИЯ: УКРАИНСКАТА ЦЪРКВА Е КАНОНИЧНА
Давайки Томос на украинците, Константинопол разширява влиянието си и ограничава руското
София, 14 октомври 2018.- Днес в Киев на един от централните площади се събра многохилядно множества, за да се моли Бог да даде на украинците самостоятелна църква – молитва за автокефалията! Защо ли? Защото независимата от Москва украинска църква е въпрос на националната сигурност на страната, която вече пета година се отбранява от руската военна агресия.

На 9-11 октомври т.г. в Истанбул е заседавал Светия Синод на Вселенската патриаршия. Украинският въпрос, въпреки заплахите от Москва, беше една от точките в дневния му ред. В края на последния ден от работата си той реши следното:
Канонични са досега смятани за самопровъзгласили се Украинска православна църква - Киевски патриархат (УПЦ-КП), и Украинска автокефална православна църква (УАПЦ).
«Това, за което мечтаха поколения украинци (над 300 г. – б.УВести) и се молеха съвременниците, най-после стана – на Украйна дават Томос», - радостно заяви украинският президент Петро Порошенко.
В края на тридневния Свети Синод и в присъствието на архиепископ Даниил и епископ Иларион - двамата екзархи, специални пратеници на Вартоломей (на снимката) в Украйна, бе обявено, че се предоставя автокефалия на Украинската църква.
Освен това, се посочва, че Филарет (УПЦ-КП) и Макарий (УАПЦ) са се оказали в разкол не поради догматични причини и затова се възстановяват техните позиции като свещеници и мястото им в църковната йерархия. Анатемата се отменя. Тя е била наложена на тях от Руската православна църква през 1992 г. Причина – искали Украйна да има своя самостоятелна църква и да не се подчинява на Московския патриарх.
Фанар също така реши да отмени законността на Синодалното писмо от 1686 г., издадено заради тогавашните обстоятелства, с което се предоставя право чрез ойкономия Московският патриарх да управлява Киевската митрополия. На светски език това означава, че се отменя анексията на Киевската митрополия от Руската православна църква. С други думи, УПЦ за църква-майка трябва да смята Константинополската църква, сиреч, Вселенската патриаршия, а не Руската.
Какво следва оттук-нататък? Какво трябва да направят украинците, през ноември, евентуално, Вартоломей да даде Томос, който, както се твърди, вече е написан.
Първо. УПЦ-КП и УАПЦ, а така също свещениците, които се откъсват от руската църква в Украйна (тя се нарича Украинска православна църква - Московски патриархат), трябва да свикат събор, на който да се обединят в една църква и да изберат предстоятеля си. Засега за най-подходяща кандидатура се смята сегашният патриарх на УПЦ-КП Филарет, който е почти на 90 г.
Второ. Как ще се казва обединената църква? Хората на Филарет са категорични, че УПЦ-МП трябва да се преименува в Руска православна църква в Украйна, а на УПЦ-КП да се даде името «Украинска православна църква» по примера на Грузинска православна църква или Българска православна църква. Но, ако «московците» ще се възпротивят и, за да се избегне напрежението, най-вероятно ще се търси ново име. Това също трябва да реши съборът.
Знае се, че до края на годината Светият Синод на Вселенската патриаршия ще заседава още два пъти. Затова очакванията на украинците, въпреки заплахи за разкол в православието, които идват от Москва, и провокации, които проруските сили ще организират в Украйна, са свързани именно с тези две заседания. Както се казва, чакали сме 300 г., ще почакаме още малко.
Реакцията на Москва е предсказуема – там църквата винаги е била част от държавата – и при Петър I, и при Сталин, и при Путин, и загубата на влиянието си върху Украйна лишава Кремъл не само от инструмент за въздействие върху умовете и душите на над 40 млн. украинци и фукането, че Москва е Трети Рим, сиреч, център на световното православие, но и от над $1 млрд. църковни постъпления. С политиката си в Украйна Владимир Путин направи всичко възможно, за да накара официален Киев и обикновените украинци да се дистанцират от Русия във всички сфери, включително и църковната.(УВести)


Още по темата: КОЛКО УКРАИНЦИ ПРИПОЗНАВАТ КИЕВСКИЯ ПАТРИАРХАТ, И КОЛКО – МОСКОВСКИЯ?
КИЕВСКА РУС - МОСКОВИЯ: ЦЪРКОВЕН ВЪПРОС


 

КИЕВСКА РУС - МОСКОВИЯ: ЦЪРКОВЕН ВЪПРОС

КОЛКО УКРАИНЦИ ПРИПОЗНАВАТ КИЕВСКИЯ ПАТРИАРХАТ, И КОЛКО – МОСКОВСКИЯ?