КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


               
УКРАИНЕЦЪТ Е ПРИТЕСНЕН ОТ ВОЙНАТА, КОРУПЦИЯТА И СКОКА НА ЦЕНИТЕ
43% искат в НАТО, против са 33%, а 7% възнамеряват скоро да напуснат страната
Киев, 22 май 2018.- Днес излязоха нови данни за нагласите в украинското общество, обнародвани от Киевския международен институт за социологическите проучвания.
Та, 43% от украинците искат страната им да членува в НАТО, против са 33%. Същевременно, за членството в ЕС ратуват 52% от допитаните, докато Украйна да влезе в т.н. Митнически съюз, доминиран от Москва, желаят едва 18% от нашенците.
В Украйна, за разлика от Русия, хората не обожествяват нито президента, нито властта. Те са много критични спрямо всички. Например, 81% не одобряват това, което прави държавният глава, 73% не харесват дейността на правителството, а рейтингът на Върховната Рада е едва 6%.
Социолозите твърдят, че мнозинството от украинците все още не знае, за кого да гласува, ако парламентарните избори ще се проведат сега. Едва 9% (и това е най-много) биха подкрепили партията на Юлия Тимошенко «Баткивщина» («Родина»), а неодобрението на самата пани Ю. е 68%. След «Баткивщина» най-големите симпатии събират Опозиционният блок (бивша партия на Виктор Янукович «Региони на Украйна»), «Солидарност» на Петро Порошенко, «Гражданска позиция» на полковник в оставка Анатолий Гриценко и Радикалната партия на Олег Ляшко – едва по 5%.
Тези нагласи в украинското общество говорят за това, че хората се разочароваха от елита си и има запитване за нови имена и формации. И те трябва да се появят сега, защото президентските избори ще са догодина.
В Москва очакват Петро Порошенко вече да не е държавен глава през 2019 г., Кремъл иска някого «послушен» и проруски настроен. Но вероятността след анексията на Крим и 10 хил. жертви в Донбас, 1,5 млн. преселници украинците отново за заобичат «москаля» е нищожна, но не е невъзможна, за съжаление. Въпреки че украинците най-вече са притеснени именно от войната и руската агресия – 41%, което трябва да ги накара да не гласуват за проруските явни или маскирани формации. Същевременно, борбата за оцеляване (поскъпване на живота, например) може да подтикне част от обществото да даде гласа си за такива популисти, като Тимошенко или Ляшко. От ръста на цените са смачкани 27% от допитаните. И това е на фона на това, че 41% от анкетираните смятат, че държавните органи са корумпирани. С други думи, ние търпим, а горе се обогатяват, мисли средностатистическият нашенец.
С подобно усещане се обяснява и фактът, че 7% от украинците възнамеряват през следващите шест месеца задълго да напуснат родината си.(УВести)