Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 Избори'2014

ЦИК ОБРАБОТИ ПОЧТИ 100% БЮЛЕТИНИ – НАЦИОНАЛИСТИТЕ И КОМУНИСТИТЕ НЕ ВЛИЗАТ

Киев, 01 ноември 2014.- Централната избирателна комисия обработи 99,87% от бюлетините. Промяна в класацията за Върховната Рада няма. Националистите от "Свобода" и комунистите не влизат, като на първите не им достига 0,3%. Но въпреки всичко, "Свобода" ще има 6 свои депутати, спечелили в мажоритарните окръзи.
След предсрочните парламентарни избори, състояли се на 26 октомври, води "Народен фронт" на премиера Арсений Яценюк – 22,25%, на второ място е пропрезидентската коалиция "Блок на Петро Порошенко" – 21,82%. На трето е новата и млада формация "Самопомощ" на кмета на Лвов Андрий Садовий. Опозиционният блок, който се сформира върху руините на доскоро управляващата партия "Региони на Украйна", събра 9,41%, следван от Радикалната партия на популиста Олег Ляшко – 7,44%. На последно, шесто, място е партията "Баткивщина" на Юлия Тимошенко.
Избирателната активност, отчетена от ЦИК, е 52%. Слабото участие експертите обясняват с това, че част от избирателите в Южна и Източна Украйна, традиционно гласували за проруския курс, е разколебана и не припознава в Опозиционния блок формацията, която да брани техните интереси. Освен това, войната, която Русия след анексията на Крим води в Донбас и която носи само смърт, разрушава мита за т.н руски мир и като че ли не позволи рускоезичните украинци да престъпят през съвестта си и да гласуват за "вечна дружба с Москва". Същевременно този електорат не пожела да даде вота си и за, образно казано, Киев. Той просто остана вкъщи. Тук трябва да се има предвид и това, че около 3 млн. души от Източна Украйна просто нямаше как да гласуват, тъй като се намират на окупираната от сепаратистите територия. Да не говорим за още 2 млн. в Крим и поне 0,5 млн. беженци.
Въпреки всичко, Върховната Рада ще се обнови. Новите депутати в нея ще бъдат 56%, твърдят от движението "Чесно" ("Честно"). Но в парламента влизат и 64 народни представители – бивши "регионали", гласували в предишната Рада за т.н. закони от 16 януари, ограничаващи свободите и правата на украинците, след което на Майдана бяха убити над 100 протестиращи, влезли в историята ни като "Небесна сотня".
В парламента влизат и 37 депутати, уличени от разследващите журналисти в корупция. Те предимно са "мажоритарници".
Според движението "Чесно", средната възраст на новия украински депутат е 44 г.(УБВести)

В СОФИЯ ПЕЧЕЛИ "БЛОК НА ПЕТРО ПОРОШЕНКО"
София, 28 октомври 2014.- Най-много от украинците, които се водят на отчет към посолството в София, на предсрочните парламентарни избори на 26 октомври гласуваха за "Блок на Петро Порошенко", съобщи за "УБВести" Олга Конова – председател на избирателната комисия.
От 116, дошли в родната амбасада, 29 предпочетоха пропрезидентската формация. На второ място е "Народен фронт" на премиера Ярсений Аценюк – 24 гласа, на второ – "Самопомощ" на кмета на Лвов Андрий Садовий, - 21 глас. Националистическата "Свобода" и "Баткивщина" на Юлия Тимошенко получават по 8 гласа. Опозиционният блок има в София двама свои привърженици. Комунистите се радват на 4 гласа, а "Силна Украйна" на Сергий Тигипко – вчерашен "регионал", на 7.
"УБВести" не разполагат с данните от гласуване във Варна, където все още има консулство, но, както научихме от достоверен източник, то се закрива.
В България има около 2500 украински граждани. Още толкова украинци вече са придобили българско такова и не могат да гласуват за Върховна Рада.(УБВести)
ВИДЕОРЕПОРТАЖЪТ от гласуването в София може да се види ТУК.

Фоторепортаж на Васил Жукивский


Въпреки лошото време, 116 гласуваха за рестарт в политическия живот в Украйна.


Олга Конова - председател на избирателната комисия в София: "Всичко върви според закона".

За да гласуват, в София пристигнаха и нашите приятели от Стамболийски и Пловдив - Оля и Олег.

Надя Бойко: "Гласувам за младите в политиката!"

ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ В УКРАЙНА: КЛАСИРАТ СЕ 7 ПАРТИИ
София, 26 октомври 2014 (20:05).- Днес в Украйна се проведоха предсрочни парламентарни избори. Изборният ден завърши току-що. Ето и първите прогнозни резултати:
1.Блок "Петро Порошенко" - 23,0%
2.Народен фронт (премиер Яценюк) - 21,3%
3.Движение "Самопомощ" (кмет на Лвив Андрий Садовий) - 13,2%
4.Опозиционен блок (бивша партия "Региони на Украйна" на Виктор Янукович) - 7,6%
5.Радикална партия (Олег Ляшко) - 6,4%
6."Свобода" (националисти) - 6,3%
7."Баткивщина" (Юлия Тимошенко) - 5,6%
Това са данните от пропорционалната система. От мажоритарната ще станат известни по-късно.
Избирателната активност към 18.00 е под 50%, което е изненада.(УБВести)

НА 26 ОКТОМВРИ УКРАЙНА ИЗБИРА ПАРЛАМЕНТА СИ
- ВЛИЗАТ 7 ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ
Киев, 20 октомври 2014.- Тази неделя в Украйна ще се проведат предсрочни парламентарни избори.
Според последните социологически проучвания, 5% бариера преодоляват седем партии:
1.Блок "Петро Порошенко" (в него влизат и "Удар" на Виталий Кличко) – 33,5%
2.Радикална партия (Олег Ляшко - популист) – 12,8%
3.Народен фронт (премиер Арсений Яценюк - реформатор) – 8,9%
4."Силна Украйна" (Виктор Тигипко – напуснал "Региони на Украйна") – 7,8%
5."Баткивщина" (Юлия Тимошенко) – 6,9%
6."Самопомощ" (младо движение, Андрий Садовий – кмет на Лвов) – 5,4%
7.Опозиционен блок (бивша управляваща "Региона на Украйна") – 5,1%
Засега извън парламента остават:
1."Гражданска позиция" (полковник Анатолий Гриценко) – 4,6%
2.Комунистическа партия – 4,5%
3."Свобода" (Олег Тягнибок – националисти) – 4,0%
4."Десен сектор" (Дмитро Ярош – радикали) – 2,0%.
Избирателната система в Украйна е смесена – 50:50%. Колко от "мажоритарниците" ще влязат в парламента, не може да се каже. Целта на проукраинските партии и движения (без "Силна Украйна" и "Опозиционен блок" – пионки на Кремъл) и техните мажоритарни кандидати е да получат във Върховната Рада поне 300 места от всички 450 и да реализират проевропейските реформи, крайно необходими на Украйна, и да възвърнат контрол върху Донбас.
На територията, която се контролира от сепаратистите и руските спецчасти, а това е 1/3 от Донецка и Луганска области, сега избори няма да има. Предвижда се там през декември да се проведат местни избори, но това едва ли ще стане, тъй като Москва не е заинтересувана регионът да се стабилизира. С други думи, Киев, след Кишинеу (Приднестровие) и Тбилиси (Южна Осетия и Абхазия), получава "замразен конфликт", иницииран от Русия.
Изборите в Украйна ще се наблюдават от пичти 3 хил. международни наблюдатели. Русия отказа да изпрати своите хора.
В България украинците ще могат да гласуват в посолството в София и в консулството във Варна, съобщавам от украинската амбасада в столицата.(УБВести)

ШЕСТ ПАРТИИ ВЛИЗАТ ВЪВ ВЪРХОВНАТА РАДА. ЗАСЕГА
Комунистите и националистите могат да се окажат извън парламента

Киев, 26 септември 2014.- Точно след един месец в Украйна ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Кой, според киевския Институт за социална и политическа психология, има шанс да преодолее 5% бариера за Върховната Рада?
Води пропрезидентската коалиция "Блок на Петро Порошенко" – тя се подкрепя от 31,5% от украинците.
Радикалната партия на Олег Ляшко събира 12,7%. Пан Олег се прослави с пламенните си антикомунистически и антируски речи в парламента. Няколко пъти посещава фронтовата линия и умело прави PR от това.
Следва проправителствената коалиция "Народен фронт" – 8,1%, в която водят шефът на парламента Олександр Турчинов и премиерът Арсений Яценюк, напуснали формацията на Юлия Тимошенко.
Почти същият рейтинг има и партията "Баткивщина" ("Родина") на самата лейди Ю - 7,9%. Две години, прекарани в затвор, бяха достатъчни украинците да я позабравят. Засега Тимошенко не показва способността си да възкръсва от пепел.
На пето място със 6,6% е партията "Гражданска позиция" на Анатолий Гриценко – бивш военен, полковник, министър на обраната през 2005-2007 г. в правителството на Юлия Тимошенко, Юрий Ехануров и Виктор Янукович. Той е радетел в Донбас да се въведе военно положение и остро критикува президента Порошенко за мирния му план.
На шесто място е партията "Силна Украйна" – 6,3%, на Виктор Тигипко, някога комсомолски лидер в Днепропетровск, министър и вицепремиер в редица правителства. През март т.г. Тигипко напусна потъващия кораб на партията "Региони на Украйна" на Виктор Янукович и в момента се бори за електората му в Източна и Южна Украйна.
Засега извън класацията се намират такива формации, като:
- комунистическа партия – 4,2%, от 1991 г. комунистите винаги са били в парламента и то като перманентна "пета колона" на Русия;
- "Десен сектор" – 4,1%, формацията се прочу през декември м.г., когато радикализира Майдана и се превърна в медийното страшилище на Кремъл;
- "Свобода" – 4%, в сегашния парламент е ударна сила на украинските националисти, доминира предимно в Западна Украйна;
- "Удар" – 4% (допитването е извършено преди тази партия на Виталий Клично да влезе в блока на Петро Порошенко).
Около 20% от допитаните все още не знаят, за кого да гласуват.
Допитването не отчете и електората на "Опозиционен блок", който се сформира преди две седмици върху руините на партията на Виктор Янукович – "Региони на Украйна". Тази седмица водещата група на блока, представлявана предимно от сегашните депутати, посети Москва, с което става ясно, чии интереси ще брани блокът, ако влезе в парламента.
Експертите смятат, че новата Върховна Рада ще бъде по-млада, по-проукраинска и по-украиноезична.
Президентът Порошенко представи стратегията си до 2020 г., в рамките на която предстои за пет години Украйна да реализира 60 реформи, да привлече не по-малко от $40 млрд. инвестиции и през 2020 г. да подаде заявка за членство в ЕС. Но без стабилно мнозинство в парламент тази амбициозна програма едва ли ще бъде реализирана. А и със сигурност може да се твърди, че Кремъл няма да пожали сили и средства Радата да не бъде проевропейска.(УБВести)