БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Начало/Початок

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ СЬОГОДНI
БIЗНЕС - БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986

 

 

 

 

 

 

 
КОМЕНТАР

ВЛАСТТА В УКРАЙНА СЕ ПРОВАЛИ С РЕМОНТА НА КОНСТИТУЦИЯТА
Опозицията се радва, а ПАСЕ остро предупреждава официален Киев
Киев, 9 април 2004.- "Болшевиките" във Варховната Рада не успяха да прокарат законопроекта за промените в украинската Конституция, приета през 1996 г., съобщава в."Молода Галичина". "За" бяха 294 депутати от необходимите 300 (в парламента има 450 места).
По този начин се провали меракът на президента Леонид Кучма заедно с родните олигарси и подчинените им партии заедно с комунистите да внесат такива поправки, които да им гарантират оставане на власт и след президентските избори през октомври тази година. Предвиждало се е от президентска република Украйна да стане парламентарна, а сегашният държавен глава Леонид Кучма, чийто рейтинг е под критичния минимум - едва 6%, да бъде избран от парламента за примиер с много по-големи пълномощия. Същевременно правомощията на президента са се орязвали драстично. Но поправките не минаха.
"Днес е добър ден за украинската демократична опозиция",- заяви лидерът на РУХ Борис Тарасюк. Той се позова на Конституцията, според която законопроектът, веднъж не получил парламентарното мнозинство, може отново да бъде внесен едва след една година. Но опозицията се надява наесен да спечели президентските избори и да помете сеганшия олигархичен режим в Украйна. Тя има подкрепата на населението и, което не е маловажно, на Европа и САЩ.
Според друг депутат от опозицията - Олександър Чорноволенко, с този болшевишки провал де-факто се слага край на преходния режим, натрапен на Украйна от бившата партийно-стопанска номенклатура (и първият президент Леонид Кравчук, и вторият - Леонид Кучма са представители тъкмо на тази прослойка от бившето съветско общество). "Днес сме станали свидетели на агонията на олигархичния режим, който започва от червените директори, но завършва като режим на мафиотските кланове и криминални групировки",- казва Чорноволенко. Той е категоричен, че провалът на "болшевиките" доказва, че Украйна наистина не е Русия, а европейска държава с все по-активно действащо гражданско общество. Според социолозите, над 80% от украинците не искат Основният закон да се поправя в навечерието на президентските избори.
Всъщност, в това се състои и предупреждението на ПАСЕ. В писмото си до Върховната Рада Питър Шидър - президент на Парламентарната асамблея на Съвет на Европа, прочетено вчера в парламента, призова политическата реформа да се прави внимателно и с оглед на стандартите на СЕ.
Васил Жукивский

НАШАТА СПРАВКА: "Болшевиките" (или пропрезидентското мнозинство) във Върховната Рада са: партия "Региони на Украйна", комунистите, партия "Трудова Украйна", Аграрната партия, социалдемократите (обединени), социалистите, народните демократи, парламентарните групи "Народовластие", "Демократични инициативи", "Народен избор". Опозицията се представлява от коалиция "Наша Украйна" - Виктор Юшченко и формацията на Юлия Тимошенко - общо 119 депутати.

 ЕВРОПА ЩЕ НИЩИ КОНСТИТУЦИОННАТА КРИЗА В УКРАЙНА
Москва се страхува от Виктор Юшченко - възможният бъдещ украински президент
>>>