БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Начало/Початок

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ СЬОГОДНI
БIЗНЕС - БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986

 

 

 

 

 

 

 
КОМЕНТАР

НОВИЯТ ВЪНШЕН МИНИСТЪР НА УКРАЙНА Е ЕВРОАТЛАНТИСТ
Киев, 3 септември 2003.- Довчерашният външен министър на Костянтин ГришченкоУкрайна Анатолий Зленко е бил уволнен по внушение на Кремъл, се говори в Киев. Човекът си е позволил да критикува идеята за Единно икономическо пространство (ЕИП), зад която стои Москва и която трябва да придобие формата на документ след две седмици в Ялта. Тогава там ще се съберат държавните глави на Украйна, Русия, Беларус и Казахстан, за да сключат договор за създаване на мини-ОНД. А според Анатолий Зленко, Украйна трябва да се интегрира със Запада и да поддържа добри двустранни отношения с останалия свят, включително и с Русия.
Официалната пък версия е, че Зленко си отива, понеже е навършил 65 г. - възрастовият таван за отговорна държавна служба. Въпреки че все още няма становище на правното министерство дали един министър е държавен служител или политическо лице. Ако е последното, то действащото законодателство "не лови" пан Зленко. Но така или иначе той е уволнен и сигурно ще бъде награден с орден.
Кой е новият външен министър на Украйна?
Както се пошегува "Украинска правда", вместо прозападно настороеният Зленко е назначен евроатлантистът Костянтин Гришченко.
Той е роден на 28 октомври 1953 г. в Киев. През 1975 г. завършва международно право в Московския институт за международни отношения. Работи в Секретариата на ООН в Ню-Йорк. През 1981-1985 гг. е аташе и трети секретар в консулското управление на външното министерство на СССР, през 1985-1990 гг. е вицеконсул, консул в Генералното консулство на СССР в Монреал. През 1990-1992 гг. е първи секретар във външното министерство на СССР и Русия.
През 1992 г. се завръща в Киев и започва работа във външното министерство на суверенна Украйна. През 1993 г. е началник-управление по разоръжаването, през 1995-1998 гг. е заместник-външен министър. От 1998 г. е посланик на Украйна в Белгия, Холандия и Люксембург и ръководител на украинската мисия в НАТО. От януари 2000 г. е посланик в САЩ.
Владее английски и френски. Женен е, има дъщеря. Баща му също е бил дипломат.
В книгата си "Дипломация и политика" Анатолий Зленко пише, че Гришченко е дошъл в украинското външно министерство от руското такова. "Тогава, в началото на 90-те, подобни трансфери на кадри са били не само възможни, но и полезни преди всичко за младата украинска дипломация,- напомня Зленко.- След като Украйна стана суверенна, Гришченко се отзова на моята покана, напусна Москва и се завърна в родния Киев". Според бившия външен министър, в лицето на Костянтин Гришченко "украинската дипломация е получила професионалист, който дълги години се е занимавал с проблемите на разоръжаването и е имал опит".
Някои експерти твърдят, че Гришченко ще работи за издигане ролята на външното министерство във… външната политика на Украйна. Защото сега мястото на МВнР в системата на изпълнителната власт на страната е по-ниско спрямо функциите на това ведомство в западните държави. Сега украинският форин-офис е на трето или четвърто място по влияние във външната политика на Украйна.
Същевременно, депутатът от опозицията Олег Билоус - бивш посланик на Украйна в САЩ, е категоричен, че статутът на външния министър е такъв, че не позволява самостоятелно да се разработват и реализират собствени програми на действие. "Той е подвластен човек и от него се иска да не говори нито "да", нито "не",- казва Билоус. Според него, да бъдеш посланик е по-добре, защото амбасадорът представлява държавата, а министърът - президента.
Освен това, дори да се осмели на някакви солови действия, Гришченко няма достатъчно време да ги реализира. Той ще бъде ограничен от де-факто започналата предизборна кампания и предстоящите след една година президентски избори, Леонид Кучма няма право на трети мандат.
Но въпреки всичко, наблюдателите са единодушни, че Костянтин Гришченко ще продължи линията на Анатолий Зленко и, всъщност, линията, декларирана от официален Киев - отварянето на Украйна към Запада. Пан Констянтин ще заздрави ролята на външното министерство като европейски и евроатлантически форпост в изпълнителната власт. На Украйна й предстои до края на тази година (най-късно - през 2004 г.) да стане член на Световната търговска организация, а до 2007 г. да получи асоциирано членство в ЕС.
Новият министър се ползва с репутацията на евроатлантист, има опит в работата с НАТО и САЩ. Дори се говори, че по вътрешната си култура той е европейски политик. Обаче ще се старае да изгражда добри двустранни отношения и с друг стратегически партньор на Украйна - Русия.
Тъкмо в този лабиринт - между Запада и Русия, още през септември Костянтин Гришченко трябва да покаже дипломатическите си умения. Защото след няколко дни в Киев пристига комисарят по разширяването на ЕС Гюнтер Ферхойген, а след две седмици в Ялта предстои подписването на договора за Единно икономическо пространство между Украйна и трите бивши съветски републики.
Васил Жукивский