КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ЕВГЕН МАГДА: РУСИЯ ИСКАШЕ ДА РАЗЦЕПИ УКРАЙНА

София, 22 ноември 2017.


Евген Магда
. Един от най-добрите украински политолози. Роден е през 1974 г. Завършва Киевския държавен университет «Тарас Шевченко». Историк. Преподава в същия вуз. Доцент. Автор е на десетки научни разработки и много статии. Издаде две книги за хибридната война на Русия - «Хибридна война» и «Хибридна агресия на Русия: поуки за Европа». През ноември 2017 г. те бяха представени в София в рамките на научната конференция «Перспективи пред интеграцията в НАТО и ЕС на държавите от Черноморския регион и Западните Балкани», организирана от Атлантическия съвет на България.

- Пане Евгене, що е то хибридна война?
- Хибридната война е стремежът на една държава да принуди друга държава за изпълнява нейните геополитически прищевки без официално да се обявява война, но използвайки различни методи – не само военно влияние, но и икономическо, енергийно, информационно, спекулиране върху историческото минало. С други думи, хибридната война е прилагане на различни методи за покоряване една държава от друга с формално запазване на суверенитета й.
- Искала ли Русия за превземе Украйна през март 2014 г. или само да я подчини?
- Според мен, Русия е искала да разцепи Украйна на няколко части. За това са възникнали т.н. народни републики в Донецк и Луганск. Русия е искала да откъсне Украйна от черноморските й пристанища и по този начин да я лиши от износа, в резултат на което да я дестабилизира икономически и политически. Но не е успяла, и, според мен, вече няма да успее.
- Можем ли да разчитаме на вътрешноруския фактор за урегулиране на ситуацията в Донбас?
- Дори Путин да си тръгне утре, настроенията в руското общество и сред руския елит са империалистически. Затова не трябва да се надяване на добрия цар, който да върне Крим и да спре войната в Донбас. Трябва с действията си да убедим света и Русия, че Украйна ще се развива без да се съобразява с Кремъл.
- Според вас, България ли е най-слабото звено за водене на хибридна война на Русия против НАТО и Европа?
- България е една от целите, където Русия прилага усилията си за дестабилизиране на ситуацията вътре в ЕС и НАТО. България не е единствена в това отношение. Но, въпреки всички, България е в НАТО, което говори за това, че тя и нейният елит споделят европейските и евроатлантическите ценности и, смятам, че ще бранят тези ценности.
Разговор проведе Васил Жукивский

Видеорепортажът от конференцията и интервюта с Евген Магда може да се види ТУК