Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко)

КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
БЪЛГАРСКАТА УКРАИНИСТИКА Е НА 20 ГОДИНИ! ЧЕСТИТО!
Над 120 студента, 6 доктора, два учебника, два сайта, много преведени книги и статии
София, 09 март 2017.- Украинистиката в Софийския университет "Св.Климент Охридски" навърши 20 години! По този повод днес в сградата на Ректора се проведе юбилейна конференция "Неукраинисти за украинистиката". С приветствие към участниците в нея се обърнаха проф. Мария Стойчева от ръководството на университета, доц. Бойко Пенчев – декан на факултета по славянски филологии, Микола Балтажи – посланик на Украйна в България, Олена Коцева – лидер на украинското сдружение "Мати Украйна".
Посланикът Балтажи награди преподавателите-украинисти – Лидия Терзийска, Райна Камберова, Валентина Драгулева и Албена Стаменова, с почетна грамота на министерството на образованието на Украйна, а пани Коцева – с благодарност на украинската диаспора.
Профилът "Украинистика" в Софийския университет като отделна специалност по появи през учебната 1996-1997 година. Неговите ръководители бяха доц.Лидия Терзийска, доц. д-р Албена Стаменова, а сега той се управлява от главния асистент д-р Райна Камберова, която е от първия випуск на украинистите в този вуз. Същевременно пани Стаменова се издигна до ръководител на катедрата "Славянско езикознание" на факултета по славянски филологии.
Програмата на конференцията беше много богата. Преподавателят Олга Сорока разказа за учебници по украински, създадени от преподавателите-украинисти. Маргарита Младенова запозна присъстващите с паметници от Подкарпатска Рус, които се съхраняват в Пражката национална библиотека. Павлина Мартинова-Иванова се спря върху разговорници, издадени от преподавателите-украинисти в Софийския университет "Св.Климент Охридски". Надежда Сталянова-Михайлова представи лексикографски аспекти на украинистиката в контекста на обучението по славистика в същия вуз. Райна Камберова спомена всички преподаватели и лектори, които през тези 20 г. са минали през тукашната украинистика.
Участниците в конференцията засегнаха и други теми. Например, за: Голодомор в Украйна (Яни Милчанов), електронен алманах "Българска украинистика" (Владимир Колев), сайт "Българска университетска украинистика" (Юлияна Узунова), миграция и конструиране на идентичност (Петко Христов), превод на украинска литература (Райна Камберова), годишни "Драгоманови четения" (Антонина Якимова) и др.

гл.ас. д-р Райна Камберова, ръководител на профила "Украинистика":
- В Софийския университет "Св.Климент Охридски" украинистиката са изучавали над 120 души, но не всички от тях успели да завършват. Но пък от завършилите 6 са защитили докторска дисертация на украинистични теми и още 3 са в процес на защита. Издали сме 2 учебника по украински език за българи. Имаме сайт, периодично електронно списание-алманах, който излиза вече седем години. Превеждали сме художествена литература, имаме издадени книги. Нашите преподаватели са написали речници, разговорници, участват в различни проекти. В момента имане 40 студенти от първи до пети курс. Приемът се извършва всяка година.

доц. Лидия Терзийска, преподавател-украинист, дългогодишен ръководител на профила "Укранистика":
- Украинистиката в СУ е на 20 години! Щастлива ли сте?
- Това е заветната ми мечта! Тя се осъществи!
- Бяхте във началото на всичко!
- Да, в основата, в началото, при копането на темела, и сега вече берем плодовете от усилията ни. Това са над 120 души, които сме обучили! И съм много щастлива!

Микола Балтажи, посланик на Украйна:
- Украинистите в България – украинско лоби ли е тук?
- През тези 20 г. профилът "Укранистика" в Софийския университет се превърна в площадка за украинознание – комплекс от дисциплини, който обхваща  и език, и литература, и история, и наука. Това е изключително важно, че в този вуз се развива украинистиката.

Олена Коцева, Сдружение на украинските организации в България "Мати Украйна":
- Украинистиката в СУ е на 20 години! Това много или малко?
- Нито много, нито малко. През този период профилът много се разви. Над 120 студенти са минали през него. Радвам се, че познавам някои от тях, че познавам техните преподаватели. Те са големи професионалисти! Но най-вече те са приятели на Украйна. По време на Майдана и студентите, и преподавателите участваха в разпространяване на информация за Украйна. Много сме им благодарни за това! Благодарни сме на всички, които подкрепят Украйна и украинистиката в България.

Мариана, студентка-украинистка, V курс:
- С какво те привлече украинистиката преди пет години?
- Тогава не бях много сигурна, какво ми предстои. Но после заобичах тази специалност.
- Предстои ти скоро да завършиш. Какво те чака после?
- Надявам се, че ме чака едно добро бъдеще.
- Укранистиката ще ти помага ли?
- Надявам се.
- Каква е първа украинска дума, която си запомнила?
- Любов…
- А синоним на любов?
- Кохання.

Кристина, студентка-украинистка, V курс:
- А теб с какво те привлече украинистиката?
- Завършила съм езикова гимназия и реших да продължа да уча езици. Знам английски и испански, т.е., западни езици, затова реших да се захвана със славянски.
- А защо именно украински?
- Харесва ми мелодичността му, харесва ми украинско народно творчество, украински песни, история на украинския и българския народ. Това е един изключително приятен език.
- С какво ще се занимаваш, когато завършиш?
- Надявам се да се занимавам с дипломация, много ме влече. Украинският език също ще участва.
Подготви Васил Жукивский

Видеорепортаж от проявата може да видите ТУК

Фоторепортаж на Васил Жукивский


Всички участници в юбилейната конференция, посветена на 20 г. на украинистиката в Софийския университет "Св.Климент Охридски".


Преподаватели-украинисти и част от студентите-украинисти.


Част от равносметката на профила "Украинистика".


Посланикът на Украйна Микола Балтажи връчва Почетна грамота на доц.Лидия Терзийска - основател на украинистиката в Софийския университет "Св.Климент Охридски".


Лидерът на украинците в България Олена Коцева връчва "Благодарност" на доц. д-р Албена Стаменова, която доскоро ръководеше украинистиката в СУ.


Доц. д-р Албена Стаменова (отляво) - ръководител на катедрата "Славянско езикознание", и гл.ас. д-р Райна Камберова - ръководител на профила "Украинистика" в СУ.


Студенти-украинисти, V курс.


Студенти-украинисти, ІІ курс.