УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

В ОКУПИРАНИЯ ОТ РУСИЯ КРИМ СА УСТАНОВЕНИ 44 ЖЕРТВИ НА НАСИЛСТВЕНО ИЗЧЕЗВАНЕ
Киев, 30 август 2021.- Днес светът отбелязва Световния ден на жертвите на насилствено изчезване.
Принудителните изчезвания са сериозно престъпление, вследствие на които представители на държавата или групи под техен контрол лишават човек от свобода, оставят го без никакви средства за комуникация със семейството му и без защитата на закона.

През целия период на руска окупация от 2014 г. насам има 44 жертви на насилствени изчезвания на временно окупираните територии на Украйна в Крим и Севастопол. По-късно шестима от тях бяха намерени мъртви, 19 бяха освободени, трима отвлечени бяха осъдени, а един беше екстрадиран от руската окупационна администрация в Сибир.
Принудителните изчезвания са истинско лице на руската агресия против Украйна и напомняне за продължаващата борба за правата на човека в центъра на Европа. Официален Киев за пореден път призовава политиците от демократичния свят, правозащитните организации и други обществени организации, както и международните медии да засилят натиска върху Русия, за да предостави информация за изчезналите. А тези, които са участвали или поръчали изчезването, трябва да бъдат наказани.
Украйна също така призовава международната общност да удвои усилията си, за да привлече Русия към отговорност за акт на агресия и нарушаване на правата на човека, да освободи всички украинци и кримски татари, които е задържала по неправомерен начин, и да върне пълния контрол над полуостров Крим на Украйна.(УВести)