УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

ПАНИХИДА ЗА ЧЕРНОБИЛ СЕ ПРОВЕДЕ В СТОЛИЧНИЯ ХРАМ «СВ.НЕДЕЛЯ»
София, 25 април 2021.- В столичната църква «Св.Неделя» се проведе панихида в памет на жертвите на Чернобил, организирана от украинското дружество «Мати Украйна» и украинското посолство.
Литургията беше отслужена от четири свещеника начело с отец Иван. Пред присъстващите, при спазване на всички антипандемични мерки, говори лидерът на украинците в България Олена Коцева. «О чернобилската авария – най-голяма техногенна катастрофа през ХХ в., изминаха 35 години, но нейните жертви и подвига на ликвидаторите й ние трябва да помним, за да няма нови «чернобили» в бъдеще!» - сподели тя.
През последно време много се говори за струпване на над 100 хил. руска армия край украинската граница. Не е изключена Кремъл да нападне Украйна, както през 2014 г., за да й попречи да се развива като демокрация и да влезе в НАТО и ЕС. Но на територията на нашата страна има пет АЕЦ, включително една – в южната част на страната, към която Кремъл има апетит. Може ли някой да гарантира, че възможните военни действия няма да засегнат тези стратегически и опасни обекти – потенциални «чернобили»?
На 26 април 1986 г. в Украйна се взривява 4-я реактор на АЕЦ «Чернобил». Мощността на експлозията се равнява на 500 атомни бомби, хвърлени през 1945 г. над Хирошима. След аварията съветските власти премълчават размера на трагедията, но по-късно от района на аварията евакуират 116 хил. души, още 230 хил. се преселват от заразената зона. От пострадалите, към днешния ден, умират над 167 хил. души, включително около 3 хил. т.н. ликвидатори. Над 83% от засегнатите от Чернобил страдат от различни заболявания, а сред ликвидатори болните са 92%. Общо в регистъра на пострадалите от чернобилската катастрофа са вписани 1,9 млн. украинци.
През 2017 г. разрушеният енергоблок е покрит с още един «саркофаг», който трябва да предпазва околната среда от радиацията поне 100 г.(УВести)

Фоторепортаж на Васил Жукивский