УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

ПОСАДИХА УКРАИНСКА КАЛИНА ОКОЛО КАМЪКА НА ЛЕСЯ УКРАИНКА ВЪВ ВЛАДАЯ
София, 23 октомври 2020.- Днес във Владая (край София) посланикът на Украйна Виталий Москаленко и кметицата на селището Цветанка Здравкова посадиха калина около камъка-паметник на Леса Украинка.
С този проява в България започват чествания по повод 150 години от рождението на великата украинска поетеса, сподели пред «УВести» посланикът пан Москаленко. «Жителите на Владая много се гордеят с това, че в историята на нашето село присъства и името на Леся Украинка», - емоционално го допълва госпожа Здравкова.
Ирина Козик – първи секретар в родната амбасада, разказва, че посадената днес калина специално е докарана от Киев. «Наскоро още една калина посадихме около паметника на Тарас Шевченко в София на площад «Възраждане», - казва тя.
Събитието във Владая беше почетено и от представителите на украинската диаспора, служителите в местната община и владайските активисти.
Леся Украинка пристига в София през 1894 г., за да се лекува от туберкулоза. Защо именно тут? Защото в столицата в току-що основаната Висша школа (сега – СУ «Св.Климент Охридски») преподава нейният вуйчо – историкът Михайло Драгоманов, чиято дъщеря Лидия е омъжена за Иван Шишманов – бъдещ професор и министър на образованието на Царство България. Семейството Шишманови наемат къща във Владая край рекичка и прекарват там знойно лято. А местната лековита вода помага на Леся до пооправи здравето си. Именно там поетесата се запознава със столичните интелектуалци и творци, включително с Алеко Константинов, именно във Владая тя става свидетел, как се създава знаменития Шишманов лексикон «Моята изповед».
България остава в съзнанието на Леся Украинка неизгладима следа. След като се завръща в Украйна тя в едно от своите писма пише: «Само за едно съжалявам: че не съм била тук по-рано, но какво да се прави... Във всеки случай, винаги ще помня като голямо събитие пътуването ми дотук, знам, че то не е минало безследно за мен!»(Увести)

Видеорепортаж за събитието може да се види ТУК

Снимки: Васил Жукивский


Паметник на Леся Украинка във Владая около София.


Посланикът на Украйна Виталий Москаленко и кметът на Владая Цветанка Здравкова.


Служителите във посолството помагат да се посади калина, докарана от Украйна.


Снимка за спомен.