УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

ЗА ПОМОЩ ЗА ФРОНТА УКРАИНКА И БЪЛГАРКА СА НАГРАДЕНИ С МЕДАЛ НА ВОЕННОТО НИ МИНИСТЕРСТВО
София, 14 октомври 2020.- Днес украинската армия отбелязва своя професионален празник. А вчера в посолството на Украйна в България посланикът Виталий Москаленко и военният аташе Дмитро Лукашук наградиха Олена Коцева и Здравка Русенова с медал за волонтерската им дейност от 2014 г насам в помощ на фронта в Донбас.
Пани Олена и пани Здравка (с тях активно работи и Надия Бойко) съумяха да организират изпращане за Украйна на над 20 пратки с най-необходимото за нашите войници на предната линия – от тоалетни принадлежности до лекарства, храна  и специално облекло. Освен това, те бяха сред тези активисти на сдружението «Мати Украйна», които посрещаха, посещаваха и изпращаха нашите ранени войници при лечението и рехабилитацията им в България (гр.Хисаря). Общо тук се лекуваха над 150 украински военнослужещи.

Пред «УВести» Здравка Русенова сподели, че се отдаде на украинската кауза още по време на Майдана, но след трагедията край Иловайск (август 2014 г., тогава Русия директно нахлу в Украйна и обкръжи и коварно разстреля десетки украински войници) окончателно реши, че ще работи за Украйна. Свърза се Надия Бойко и Олена Коцева и първата им пратка бяха скъпоструващи антибиотици за една военна болница в Киев. «След това установихме контакт с командването на Черниговската бригада и понякога с влак, понякога с кола изпращахме най-необходимото за тях, - казва пани Здравка. – За мен е чест да съм от тези, които бранят украинската независимост, и благодаря на министерството на отбраната на Украйна за оценка на нашата дейност и оказаната чест».
«Тази награда не само за мен, тя и за много украинци и българи, които тук, в България, подпомагаха, кой финансово, кой по друг начин, нашата волонтерска дейност», - казва Олена Коцева – многогодишен председател на сдружението «Мати Украйна».(УВести)


Олена Коцева и Надия Бойко (отдясно) по време на протеста пред руското посолство в София - януари 2015 г.