УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

УКРАИНСКОТО ПОСОЛСТВО ИЗЛЕЗЕ С ГНЕВНА ДЕКЛАРАЦИЯ И ЗАЩИТИ «БЯГСТВО ОТ КРИМ» НА СВЕТОСЛАВ НАХУМ
От руската агресия са загинали 14 хил. украински граждани, а 27 хил. са ранени, почти 2 млн. са станали бежанци
София, 07 март 2020.- Посолството на Украйна в Република България  разпространи декларация, в която се противопоставя на антиукраинските изявления на някои представители на българския ПЕН-клуб. «Украйна и украинския въпрос се използват за определени интереси и цели», четем в нея.
Във връзка с поредното политизиране и откровени антиукраински интерпретации по повод на сборника с разкази на българския писател Светослав Нахум (на снимката) «БЯГСТВО ОТ КРИМ» Посолството смята за целесъобразно да  акцентира, че в дейността си се ръководи само от разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатически отношения от 1963 година и насърчава развитието на украинско-българското сътрудничество, включително в културната и литературната сфера.
Освен това, отбелязва се в декларацията, Посолството на Украйна чрез дипломатически инструменти и методи защитава държавния суверенитет и териториалната цялост на Украинската държава, която в продължение на  вече шест години страда от въоръжената агресия от страна на Руската Федерация.
Опитът авторът на книгата «Бягство от Крим» да се обвинява в политизиране предизвиква недоумение, тъй като отразяването на съдбата на хората, станали невинни жертви на една въоръжена агресия и окупация на украинския полуостров, е остра политическа и актуална тема за цялата международна общност.
Посолството напомня, че вследствие на въоръжената агресия на Русия 44 хил. кв. км. или 7% от територията на Украйна, включително Крим и източните райони на Донецка и Луганска област, засега остават под окупацията. От бойни действия против Украйна са загинали 14 хил. украински граждани, а 27 хил. са ранени. Почти 2 млн. жители на Крим и Донбас са принудени да напуснат домовете си и да бягат и принудително да стават бежанци в собствената си страна. Почти всеки ден Украйна продължава да губи най-добрите си синове и дъщери: само през януари-февруари 2020 г. в са загинали 24 наши войници, защото руските окупационни войски не спазват режим за тишината и Минските споразумения.
Въпросът за нарушаването на правата на човека в окупираната Автономна република Крим (Украйна) и град Севастопол е в центъра на вниманието на ООН, четем в декларацията. Апропо, България подкрепи специалния доклад на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за правата на човека на територията на временно окупирания Крим от 4 септември 2019 г., както и «кримските» резолюции, приети от Общото събрание на ООН през декември 2017, 2018 и 2019 гг.
Украинското посолство подчертава, че е благодарно на Република България за нейната постоянна и ясна позиция в подкрепа на държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна, подкрепа на политиката на ЕС за санкциите против Руската Федерация поради  нейните действия, грубо нарушаващи международното право, и това е обща позиция на Европейския съюз и НАТО.(УВести)