УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

УКРАЙНА ИМА ЩАНД НА ПАНАИРА НА КНИГАТА В НДК
София, 10 декември 2019.- В НДК се открива международният панаир на книгата. Той ще е 47-и поред, но за първи път в него Украйна ще има своя щанд – А-7, полуетаж «Изток».
Официално проявата се открива днес в 17:00, но вчера в «Перото» се проведе среща между българските украинисти и интелектуалци с украинския екип – Остап Сливинский (поет, писател, преводач, българист), Анна Багряна (поет, писател, драматург, преводач), Христя Венгринюк (издател) и Богдана Неборак от Украинския институт на книгата. Модераторът на срещата беше д-р Райна Камберова (украинист, преподавател) от Софийския университет «Св.Климент Охридски».
Всеки от гостите е говорил за своята сфера «на отговорност». Например, пан Остап запозна присъстващите с тенденциите в украинската литература след Майдана, т.е., по време на войната, която Украйна води против Русия вече пета година. Анна Багряна представи творчеството си, а пани Христя разказа за своето издателството «Чорні вівці» от Чернивци. Интересно говори и Богдана Неборак. Тя сподели, че украинското правителство ще финансира превод на украински книги, за да популяризира нашата литература в чужбина. За целта за едно заглавие ще се предоставят 4 хил. евро, което би трябвало да заинтригува българските издателства.
Днес от 19:00 в рамките на панаира на сцената на Културната програма (етаж 4) ще има и среща с украинската писателка Гаска Шиян, а също така с горепосочените украински гости.
Участието на Украйна в тазгодишното издание на международния панаир на книгата би било невъзможно без усилията на посолството ни в София и алтруизма на преподавателите-украинисти от СУ «Св.Климент Охридски».(УВести)

Видеорепортаж от проявата може да се види ТУК

Снимки: Васил Жукивский


Щанд на Украйна в НДК.


Дискусионен клуб «Перото» - украинска литература след Майдана: (отляво-надясно) Остан Сливенский, Богдана Неборак, Христя Венгринюк, Анна Багряна и д-р Райна Камберова.


Културна панорама на 47-я Международен панаир на книгата в София втора отляво е украинската писателка Гаска Шиян.