УБВісті виходять з червня 1998

 
УБВести излизат от юни 1998

«НЕИЗВЕСТНАТА ВОЙНА В ЦЕНТЪРА НА ЕВРОПА» В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ
София, 25 юли 2019.- Вчера в Клуба на фоторепортера в подлеза на Министерския съвет беше открита фотоизложба «Неизвестната война в центъра на Европа». На нея бяха представени над 20 фотоса на украинския военен фотокореспондент Олександр Клименко от киевския в.«Голос України» за периода от 2014 до 2019 гг.. Организаторите са посолството на Украйна и дружеството «Мати – Украйна». При откриването й по няколко думи казаха лидерът на диаспората ни Олена Коцева, украинският посланик Виталий Москаленко и самият пан Клименко.
Проявата беше уважена от много българи – приятели на Украйна, включително от Съюза на офицерите от резерва «Атлантик». «УВести» забелязаха също така посланици на Полша, Грузия, Азербайджан, високопоставени дипломати от посолствата на Румъния, Полша, Чехия, Словакия и Беларус. С охрана дойде и де-факто посланик на САЩ. Удивени от представените фотоси бяха шефовете на културните институти на Полша и Чехия.
Народното събрание беше представено от Тома Биков от ГЕРБ.
Пространно интервю с автора на изложбата направи ТВ канал на министерството на отбраната на България.
«В изложбата са включени снимки от началото на руската агресия през 2014 г. досега, - сподели пред «УВести» Олександр Клименко. – Тя вече беше показана в Белгия, Италия, Англия, Полша, Дания, Чехия, Литва, в европарламента». Според него, обикновеният човек малко знае или почти не знае за тази, продължаваща вече пета година, война в Източна Украйна. «И това е тъжно, от една страна, - казва фотографът. – От друга, разбирам, че хората искат позитив, искат да бъдат щастливи. Но те трябва да знаят, че не ние сме агресор, че ние сме нападнати и всеки ден губим най-добрите си синове и дъщери».
Изложбата ще продължи до 28 юли и след това ще поеме към Унгария.(УВести)

Видеорепортажът от проявата може да се види ТУК

Фоторепортаж на Васил Жукивский


Откриване на изложбата


Олександр Клименко и Олена Коцева - лидер на украинците в България

Два фотоса от експозицията