УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998

В ДОМА НА АРХИТЕКТА Е ОТКРИТА ИЗЛОЖБА ЗА СКУЛПТОРА МИХАЙЛО ПАРАШЧУК – УЧЕНИК НА ОГЮСТ РОДЕН
София, 14 октомври 2018.- Днес в Дома на архитекта в столицата беше открита изложба, посветена на видния украински скулптор Михайло Паращук, живял и творил в България от 1921 г. до смъртта си през 1963 г.
Организаторът на проявата е посолството на Украйна. Изложбата се провежда и във връзка със 100 г. от установяване на дипломатическите отношения между Царство България и Украинската Народна Република.
В просторната зала на Дома на архитекта са представени фотоси със сгради, в архитектурна украса на които е участвал талантливият украинец – един от няколко ученици-чужденци на Огюст Роден. Изложени са и три скулптури на твореца, които посолството успя да осигури.
В словото си посланикът на Украйна Виталий Москаленко подчерта непреходното дело на Михайло Паращук, спомогнал за превръщане на София в една модерна европейска столица. Следата си творецът е оставил и в други градове на България – Варна, Перник, Пазарджик, Бургас, Велинград, Кърджали.
Украинецът е бил обичан от българските архитекти, като някои от тях са го смятали дори за родоначалник на българската архитектурна скулптура. Същевременно той е бил е мразен от Съюза на българските художници, твърди изкуствоведът Калин Николов.
Михайло Паращук е награден с орден «Кирил и Методий» III степен.
Това е втора изложбата за Парашчук. Първата се проведе точно преди 23 г. – през октомври 1995 г.
Архивът на Михайло Парашчук е обработен в средата на 80-те години на ХХ в. от Емине Хакова (Държавен архив на НРБ) и украинския експерт Дмитро Степовик. В резултат пан Степовик издаде книга за творческото наследство на Парашчук, а госпожа Хакова – три каталога, като в последния от тях са представени много интересни документи.(УВести)

КОЙ Е УКРАИНЕЦЪТ МИХАЙЛО ПАРАШЧУК И КАКВО Е НАПРАВИЛ ЗА БЪЛГАРИЯ?>>>

Видеорепортаж от проявата може да се види ТУК

Фоторепортаж на Васил Жукивский

Откриването на изложбата беше уважено от представителите на столичната общественост, украинското посолство и украинската диаспора


Председателят на Съюза на архитектите в България открива изложбата Георги Бакалов


Визитка за Михайло Парашчук


Една от скулптурите на Михайло Парашчук


Посланик Виталий Москаленко (отляво), архивист Емине Хакова и проф.Тенгиз Хаков

ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА ТВОРЧЕСТВОТО НА УКРАИНСКИЯ СКУЛПТОР МИХАЙЛО ПАРАЩУК, ДОПРИНЕСЪЛ СОФИЯ ДА ИЗГЛЕЖДА КАТО ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА

КОЙ Е УКРАИНЕЦЪТ МИХАЙЛО ПАРАШЧУК И КАКВО Е НАПРАВИЛ ЗА БЪЛГАРИЯ?>>>

УКРАИНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ В БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА>>>