КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ПОСЛАНИКЪТ НА УКРАЙНА ВРЪЧИ НА РУМЕН РАДЕВ АКРЕДИТИВНИТЕ СИ ПИСМА
София, 26 септември 2018.- Днес новият посланик на Украйна Виталий Москаленко връчи на българския държавен глава акредитивните си писма, съобщава сайтът на украинското посолство в столицата.
След официалната церемония по време на непринудения разговор с Румен Радев пан Виталий заяви, че Украйна е готова по-нататък да развива сътрудничеството в България в политическата, икономическата и хуманитарната сфера. Твърди се, че българският президент декларира твърдата позиция на София, че подкрепя държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна, а така също твърдо стои зад европейските санкции против Русия.
Посланикът на Украйна благодари на България, че приема нашите ранени войници за рехабилитация. До 2020 г. по линията и със средствата на НАТО в Хисаря ще се лекуват 300 украински войници, ранени на фронта в Донбас. Досега те се лекуваха с парите на почетните консули на Украйна в Пловдив, Бургас и Русе и даренията на диаспората и дипломатите.
Според Румен Радев, историческата българска общност в Украйна (Одеска и Запорожка области) е надежден мост между нашите две страни. В отговор пан Виталий подчерта, че на българите в Украйна е гарантирано изучаването на български език както в училищата, така и в някои висши учебни заведения.
Виталий Москаленко вече е работил в украинското посолство в България (1993-1998 гг.). После е бил посланик на Украйна в Македония, а последната му длъжност – генерален консул на Украйна в Ростов-на-Дон. Той прекрасно владее български език.(УВести)