КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
«ЗАПАЛИ СВЕЩ» В ПАМЕТ НА ДЕЦАТА – ЖЕРТВИ НА ГОЛОДОМОР
София, 25 септември 2018.- Украинската диаспора в България и посолството на Украйна в София се присъединиха към международната акция «Запали свещ», обявена от Световния конгрес на украинците и стартирала на 01 септември в Европа, Америка, Азия и Австралия. Тя е в памет на онези деца, които през далечния септември 1933 г. не са тръгнали училище. Защо ли? Защото просто не са оцелели в жестокия Голодомор (1932-1933 гг.), предизвикан от Кремъл и отнел живота на 7 млн. украински селяни.
Украинчетата в украинските села не са тръгнали на училище не само през 1933 г., но и през следващите седем години. Защото просто е нямало кой да тръгне.
В столичния храм «Св.Неделя» отец Мина отслужи заупокойна литургия в памет на украинските деца – жертви на Голодомор. В проявата участваха, освен актива на диаспората начело с Олена Коцева, и посланикът на Украйна Виталий Москаленко, съветникът в нашето посолство Анна Тертична, дипломати от посолствата на други страни.
Според изследователите на Голодомор Джеймс Мейс и Робърт Конкуест, изкуствено създаденият от болшевишкия режим глад в Украйна попада под дефиницията за геноцид.
Голодомор в Украйна през 1932-1933 гг. е признат за геноцид от 24 страни по света. България не е сред тях. Русия също го отрича.(УВести)Още по въпроса: ЖЕРТВИТЕ НА УКРАИНСКИЯ ХОЛОКОСТ СА 7 МЛН. ДУШИ