КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 БЪЛГАРИЯ НАГРАДИ ПОСЛАНИКА НА УКРАЙНА С ОРДЕН «МАДАРСКИ КОННИК»
Оставям с невероятни спомени и топли чувства, ще ми липсват приятелите и гостоприемните хора тук,  каза посланик Балтажи
София, 10 август 2018.- Президентът Румен Радев удостои посланика на Украйна у нас Микола Балтажи с орден «Мадарски конник» I степен, съобщава сайтът на администрацията на българския държавен глава.
Високото държавно отличие се връчва за заслугите на дипломата за укрепването и развитието на двустранните отношения между България и Украйна.
Президентът Радев отбеляза, че връченият орден е не само израз на голямото значение, което България отдава на връзките с Украйна, но е и признание за високите заслуги на посланик Балтажи за развитие на отношенията между двете държави. «Нашите отношения придобиха нов импулс след категорично заявената европейска и евроатлантическа ориентация на Украйна», - каза Румен Радев, като допълни, че политическият диалог се развива активно и вече е променена негативната тенденция на спад на стокообмена.
Президентът изрази и задоволството си от активните връзки в областта на туризма, образованието, науката и културата. «Традиционно приятелските отношения между Украйна и България имат здрава основа. Това са нашите дълбоки културни, исторически, езикови връзки. Това е и наличието на една от най-големите исторически формирали се наши диаспори в чужбина – в Украйна, от над 200 хил. българи», - заяви по време на церемонията Румен Радев.
От своя страна Микола Балтажи заяви, че за него е голяма чест да получи високото държавно отличие и посочи, че мандатът му като посланик у нас е съвпаднал с изключително трудно време за неговата държава и благодари за подкрепата на България за държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна, за системните реформи, за европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна.
«Горд съм, че имах възможност да продължа достойно традицията на украинската дипломация в България, започнала с откриването на украинско посолство през 1918 г. Оставям прекрасната България с невероятни спомени и топли чувства, ще ми липсват приятелите и гостоприемните хора тук“, - каза посланик Балтажи.
В моята кариера това беше особена мисия, но и специална отговорност, използвах целия си опит и знания за благото на българо-украинските отношения и съм убеден, че за тях има голямо бъдеще, заяви още посланикът, четем в сайта на администрацията на българския държавен глава.(УВести)