КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
УКРАИНСКОТО ПОСОЛСТВО Е ВЪЗМУТЕНО ОТ ЛЪЖИТЕ НА РУСКИЯ ПАТРИАРХ ПО БНТ
Кирил, известен още като полковник от КГБ Гундяев, нарича руската агресия в Донбас «гражданска война»
София, 02 март 2018.- Посолството на Украйна в България остро реагира на изказванията на руския патриарх Кирил, излъчени в предаването «Още от деня» на БНТ на 01 март тази година.
Твърдението на патриарха за някаква «гражданска война» в Донбас и изключителната миротворческа роля на РПЦ МП разглеждаме като антиукраинска провокация, пишат украинските дипломати.
Посолството напомня, че Русия, анексирайки Крим и окупирайки отделни райони в Донецка и Луганска област, грубо погази основните норми и принципи на международното право, включително Устав на ООН.
А че това е така, е видно от Резолюцията на Общото събрание на ООН за териториалната цялост на Украйна (A/RES/68/262 от 27 март 2014 г.). Освен това, през 2016 г. и 2017 г. Общото събрание на ООН прие резолюцията за правата на човека в Крим и град Севастопол, с която Руската федерация е призната за държава-окупатор.
Международната демократична общност няма никакво съмнение, че именно Русия е окупирала част от Донбас, тя активно насърчава и всячески подкрепя местните терористите-сепаратисти - с оръжие, свои кадрови военнослужещи без отличителни знаци, военна техника, финанси, «хуманитарна помощ», която е с далеч нехуманитарно предназначение и съдържание.
Украинските дипломати смятат, че продължаващото кръвопролитие в източната част на Украйна може да бъде спряно само по един-единствен начин – Русия да спре своята агресия и да се откаже да подкрепя терористичните групировки и окупационните администрации на превзетата от нея част от Украйна.
Посолство подчертава, че мирът в окупираните от Русия украински територии може да дойде и със спазването от Москва на Минските споразумения и международното право. Руската Федерация постоянно блокира инициативата на Киев към окупираните земи на Украйна да бъде допуснат международен мироопазващ контингент и Украйна да получи контрол върху своята граница с Русия, както е предвидено в тези споразумения. По такъв начин ще се създадат условия за мирна реинтеграция и рехабилитация на украинския Донбас. Разбира се, че такава операция не може да бъде извършена с участието на агресора - Русия, която от самото начало е страна и спонсор на въоръжения конфликт с цел да бъде разрушена Украинската държава и да блокира пътя й към цивилизована Европа.
Посолство на Украйна в Република България изразява съжаление, че Българската национална телевизия е била използвана от главата на РПЦ като трибуна за обнародване на откровено антиукраински изявления, синхронизирани с официалната позиция на Кремъл, четем в коментара на украинските дипломати.(УВести).