Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко)

КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ОТКРИТО ПИСМО НА ПОСЛАНИКА НА УКРАЙНА МИКОЛА БАЛТАЖИ

до Генералния директор на Българската национална телевизия г-жа Вяра АНКОВА


Уважаема госпожо Анкова,
Оценявайки положително сътрудничеството между Посолството и Българската национална телевизия, която безспорно е авторитетен и влиятелен фактор в информационното пространство на България, принуден съм да се обърна към Вас във връзка с репортажа за ескалацията на ситуацията в Донбас (вечерна емисия на "По света у нас" от 1 февруари).
Не може да не предизвика възмущение фактът, че моят коментар за събитията в източната част на Украйна, които избухнаха в нощта срещу 29-ти януари в резултат на настъпление на обединените сили на руските редовни войски и незаконните въоръжени групировки срещу позиции на Въоръжените сили на Украйна в района на гр.Авдиивка, бе фрагментиран по такъв начин, че не позволи зрителите да получат представа за реалната картина там. Възмутително е и това, че в същото време в ефира по много странен начин се намери място за представителя на терористична организация, обявен като "заместник-министър на отбраната на Донецка народна република" (но без кавички), който ретранслира позицията на руските си суфльори. Разглеждам този случай като опит да се легитимират престъпните терористично-окупационни власти в Донбас, които са марионетки на Кремъл.
Днес целият свят вижда как с финансова и военна подкрепа на Русия, сепаратистите, убивайки украински граждани, извършват военни престъпления на украинска земя и прехвърлят отговорност към Въоръжените сили на Украйна. А поредната вълна на инициираната от Русия мащабна и цинична пропагандна кампания, която открито манипулира съзнание на хората, е насочена да оправдае руската военната агресия и престъпления против украинския народ.
Тъжно е да се отбележи, че Вашите колеги, всъщност, пренебрегнаха декларацията на Посолството, адресирано веднага след първото излъчване на материала. В резултат на което репортажът без промяна беше повторен във вечерните новини от 20.00 ч. Следователно, има основание да се твърди, че уважаваната телевизия БНТ отново беше използвана като инструмент за антиукраинската пропаганда.
Смятам, че свободата на словото, като един от основните принципи на демократичното общество, не може да бъде постигната за сметка на нарушаване на законното право на гражданите да получават обективна, а не изкривена информация.
Предоставянето на ефирно време на представителите на незаконните власти в Донбас от страна на държавната телевизия на Република България също така противоречи на официалната позиция на Българската държава за подкрепа на териториална цялост на Украйна, фиксирана в резолюцията на Общото събрание на ООН "Териториалната цялост на Украйна" от 27 март 2014 г., редица други международни документи и решения, както и на двустранно равнище.
Освен това, бих искал да подчертая, че Върховната Рада на Украйна през февруари 2015 г. окачестви псевдорепубликите в източната част на Украйна като терористични организации. Но признаването на така наречените ДНР/ЛНР за терористични организации от Съвета за сигурност на ООН се блокира от Русия, която нарича тези терористи "опълченци", които уж защитават интересите на хората в Донбас. Истината е, че те защитават само интересите на Руската федерация, а украинските граждани нямат нужда от подобна "защита".
Също така бих помолил да обърнете внимание на следните важни въпроси:
- през октомври 2016 г. ПАСЕ прие резолюция "Политически последици от руската агресия в Украйна";
- на 21 декември 2016 г. неправителствена организация "Bellingcat" публикува доклад, в който ясно се подчертава наличието на реален въоръжен конфликт в Източна Украйна като потвърди артилерийски обстрели на територията на Донбас от територията на Русия през лятото на 2014 година;
- като международен конфликт с Русия са квалифицирани събитията в Източна Украйна и от прокуратурата на Международния наказателен съд, където през март т.г. ще започне да се гледа иск на Украйна против Русия. Затова не е странна, че Русия се оттегли от Римския статут на Международния наказателен съд;
- Съдът на ЕС в Люксембург през януари т.г. призна легитимността на санкциите против руските производител на зенитно-ракетни комплекси "Алмаз-Антей". Също така, в заключението на съдиите става въпрос за това, че "Алмаз-Антей" при посредничество на руските власти е снабдявал окупираните територии в Донбас със своята продукция и по този начин е била нарушена териториалната цялост на друга държава.
Доказателствата за реална въоръжена агресия на Русия против суверенна Украинска държава са повече от достатъчни, а българските граждани заслужават да получат обективна информация. Сигурен съм, че ръководеният от Вас Управителен съвет ще направи съответните изводи за недопускане на подобни неприятни ситуации в бъдеще.
От своя страна, Посолството е готово да съдейства за по-нататъшно сътрудничество между БНТ и медийни партньори в Украйна с цел получаване на информация от първоизточници, включително и коментари на политици, журналисти, експерти и обикновени граждани за реалната ситуация в страната ми.
С уважение,
Посланик  Микола Балтажи

София, 06 февруари 2017 г.