Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко)

КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ПАНИХИДА В ХРАМА "СВ.НЕДЕЛЯ" ЗА ГОЛОДОМОР В УКРАЙНА
София, 26 ноември 2016.- Навършват се 84 години от Голодомор (Гладомор) в Украйна, организиран от сталинския режим.
По този тъжен повод днес в София в храма "Св.Неделя" украинската диаспора и украинското посолство заедно с българските си приятели почетоха паметта на жертвите от глада, изкуствено създаден от болшевишкия режим през 1932-1933 гг., за да вкара украинеца в колхоз и да смачка стремежа му към свобода и независимост. Само за една година умират милиони украински селяни.
Литургията беше отслужена от отец Тоско, който спомена също така и за убиенните на Майдана през 2014 г. и в руско-украинската война в Донбас, която е започнала през април с.г. и продължава досега.
От десетилетия наред украинците по цял свят традиционно през последна събота на ноември почитат жертвите на Голодомор. Тогава, през 1932-1933 гг., болшевиките изземват от украинските селяни всичко - абсолютно всичко, което става за храна, продават (предимно зърно) в чужбина и със спечелената валута извършват индустриализацията на СССР.
Сега нашите учени твърдят, че с този глад, отнел живота на между 4 и 7 млн. души, генът на украинеца е бил се променил - той е станал страхлив. Затова от тогава до падането на комунизма през 1991 г. в Украйна нямало нито един бунт.
Съпротивата е оказвала само Западна Украйна, която е анексирана от СССР през 1939 г. и не е познавала глада. Там бандеровците "не мирясват" до края на 50-те години на миналия век.
Но, според същите учени, едва сега новото, младо поколение украинци се отърсва от оня страх и организира протестни акции (студенти през 1990 г.), Майдан през 2004 г., Майдан през 2013 г. и оказва яростна съпротива на руската армия и сепаратистите в Донбас.
Очаква се във вторник – 29 ноември, в сградата на Централния държавен архив на България да бъде открита изложба, посветена на Голодомор – тази трагична дата в украинската история. Почти 30 страни са признали Голодомор за геноцид на украинците, като България и Русия не са между тях.(УБВести)

Видеорепортаж за събитието – ТУК

Фоторепортаж на Васил Жукивский


Пасланикът на Украйна Микола Балтажи: "Голодомор е геноцид на украинския народ".


Панихидата беше отслужена от отец Тоско.


Всяка година в края на ноември украинците по света почитат паметта на жертвите на Голодомор.


Заедно с украинците паметта на жертвите на Голодомор почетоха и българските ни приятели.


"Ніхто не забутий, ніщо не забуто!"


Изложба "Голодомор в Украйна" в Държавния централен архив в София.


Сталинизъм = нацизъм!