Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко)

КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
МИКОЛА БАЛТАЖИ: НЕ СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ, А ЦАРИГРАД И ПРОЛИВИТЕ СА БИЛА ЦЕЛТА НА ЦАРСКА РУСИЯ
Украинският посланик твърди, че половината от руската императорска армия са украински войници и офицери
София, 02 март 2016.- В навечерието на тазгодишното честване на българския национален празник руското външно министерство отново не пропусна да припомни на българите за амнезията им по отношение на тяхната "двойна освободителка" Русия, която ги е спасила и от османско владичество, и от фашизма. Реториката на Кремъл, която потъпква всички правила за дипломатичност и елементарна коректност, срещна в София неочакван опонент. Пред "Дойче Веле" посланикът на Украйна Микола Балтажи, който е доктор на историческите науки, цитира многобройни източници, които разкриват потулваната десетилетия истина, че украинските войници и офицери са били поне половината от руската императорска армия, която е навлязла през 1877 година в българските земи.
"Изследователите на архивите на украинските губернии по царско време са категорични, че основната част от воювалите за освобождението на България офицери и войници са били украинци. И в това няма нищо странно - руският императорски щаб е предпочел да използва военния потенциал на най-близко разположената до България своя вътрешна колония, вместо да праща гарнизони от районите на Москва и Петербург. Затова мобилизацията за войната е проведена преди всичко сред украинското население на Киевското и Одеското военни окръжия. В структурата на воювалата тогава армия има голям брой полкове и други военни формирования, чиито имена издават произхода на рекрутираните войници - Киевски, Харковски, Полтавски, Гродненски, Житомирски, Черниговски, Мариуполски и още десетки други. Във войската се включват и голям брой украинци с български корени, които с огромен ентусиазъм тръгват да освобождават своята прародина, а някои от офицерите остават след това в България, за да подготвят младата ? армия. Интересен е и съставът на първата руска военна част, която стъпва в България. Това е 14-та пехотна дивизия, която дебаркира на дунавския бряг при Свищов и създава предмостие за инвазията. Тя е сформирана предимно от украинци и се ръководи от генерал Михайло Добромиров", казва Микола Балтажи.
В архивите на много украински епархии са записани имената на многобройните жертви, паднали в тази война, твърди още пан Балтажи и добавя:
"Дори във вестниците на сравнително малки областни градове в Украйна като Полтава и Чернигов открих данни за броя на убитите в Руско-турската война. За Полтава имаме информация за близо 1 000 убити украински войници, а за Чернигов данните са за близо 600 жертви".
Украинският посланик недоумява, защо при честванията на българското освобождение се вдига само знамето на Русия. "За разлика от Москва обаче, на никого в Украйна няма да му дойде наум да досажда на българите с претенции за вечна благодарност. Но това, че не се издигат знамената на Украйна, Финландия, Полша, Румъния, Беларус, които също са дали жертви в тази война, си е все пак пропуск на българската страна", посочва дипломатът.
Според посланик Микола Балтажи, именно заради премълчаването и изопачаването на исторически факти и до днес продължава да се твърди и вярва, че не Цариград и Проливите, а свободата на България и добруването на българите са били основната цел на Санкт-Петербург във войната през 1877-1878 година, четем в сайта "Faktor.bg", който се позовава на "Дойче веле".
"Много ми харесват думите на Паисий за невежеството като първопричина за българските беди: "Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи", заключва украинският посланик".(УБВести)